Pandemija koronavirusa

Relaksacija stiže idućeg tjedna: Katalonija otvara kafiće i teretane jer broj zaraženih pada

Hina

foto: REUTERS/Nacho Doce

foto: REUTERS/Nacho Doce

U Kataloniji, gdje je incidencija ispod 500 na 100.000 ljudi, u ponedjeljak se otvaraju kafići i restorani koji će klijente moći služiti sat vremena za doručak i ručak, a ostatak dana hranom za van.BARCELONA – Katalonija će idući tjedan ublažiti neke mjere, objavila je danas lokalna vlada i dopustiti otvaranje teretana, kafića i restorana jer broj zaraženih pada i u pokrajini i u cijeloj Španjolskoj.


“Vjerujemo da je vrhunac trećega vala iza nas”, rekao je katalonski ministar zdravstva Marc Ramentol na konferenciji za novinare.


Dvotjedna incidencija zaraženih pala je na 783 na 100.000 stanovnika, prvi put ispod 800 u posljednjih 14 dana.
Madrid je već ranije najavio ublažavanje mjera počevši od petka.


Ipak, Španjolska i dalje ima treći najveći broj dnevnih infekcija u svijetu i pritisak na zdravstveni sustav ostaje velik. U četvrtak je bilo 29.960 novozaraženih, ukupno više od 2.9 milijuna, a broj umrlih narastao je za 432 na ukupno 60.802.


U Kataloniji, gdje je incidencija ispod 500 na 100.000 ljudi, u ponedjeljak se otvaraju kafići i restorani koji će klijente moći služiti sat vremena za doručak i ručak, a ostatak dana hranom za van.


Zabrana napuštanja općine osim zbog rada ili zdravstvenih razloga ublažavat će se postupno, a ostale restrikcije uvedene u siječnju ostaju na snazi.


Velike trgovine i trgovački centri i dalje su zatvoreni, a manje trgovine s robom koja nije nužna radit će od ponedjeljka do petka. Na snazi ostaje i policijski sat od 22 sata do 6 sti ujutro.