Optužbe ostale

Kataloncima pritvorenima zbog pobune odobrena mjesta u parlamentu Španjolske

HinaŠpanjolski Vrhovni sud je u utorak dopustio petorici pritvorenih katalonskih čelnika odlazak u španjolski parlament da preuzmu mjesto zastupnika koje su osvojili na parlamentarnim izborima 28. travnja, no nije ih oslobodio optužbe za pobunu protiv Španjolske.


Bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras te Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sánchez dobili su na izborima mjesto u donjem domu španjolskog parlamenta dok je nekadašnji glavni čovjek za vanjske poslove Katalonije, Raúl Romeva, osvojio mjesto u gornjem domu koji predstavlja pokrajine.


Oni bi 21. svibnja trebali doći u parlament u Madridu te prisegnuti na mjesta zastupnika.
Pa ipak, Vrhovni sud ih nije oslobodio niti će im dati zastupnički imunitet jer im se od veljače sudi za organiziranje referenduma o nezavisnosti Katalonije održanog 2017. unatoč zabrani ustavnog suda. Tim zastupnicima katalonskih stranaka za nezavisnost prijete dugogodišnje zatvorske kazne pod optužbom za pobunu, neposluh te trošenje javnog novca za organiziranje nezakonitog referenduma. Vrhovni sud u utorak nije obustavio postupak protiv njih.


Katalonija, pokrajina sa 7,5 milijuna stanovnika na obali Sredozemnog mora gdje je tamošnja vlada bila proglasila nezavisnost od Španjolske nakon referenduma, bila je središnja tema predizborne kampanje.


Na izborima je pobijedila Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), stranka lijevog centra aktualnog premijera Pedra Sáncheza. Ona je dobila 123 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, a za formiranje vlade potrebno joj je 176. Stranke za nezavisnost Katalonije mogle bi imati važnu ulogu u pokušaju Sáncheza da u nadolazećim tjednima formira vladu. Njihova potpora mogla bi biti presudna za sastavljanje velike lijeve koalicije.


Katalonske stranke su dosad uvjetovale svoju podršku odobrenjem referenduma o nezavisnosti što je Sánchez odbijao. Tražile su i puštanje na slobodu pritvorenih dužnosnika. PSOE je bio podržao prethodnu konzervativnu španjolsku vladu u privremenom preuzimanju direktne kontrole nad Katalonijom nakon što je u parlamentu u Barceloni bilo izglasano uspostavljanje republike Katalonije.


Od tada su održani prijevremeni izbori u Kataloniji na kojima su opet većinu mjesta u parlamentu u Barceloni osvojile stranke za nezavisnost.


Prošli tjedan je sud u Madridu odobrio bivšem predsjedniku katalonske vlade Carlesu Puigdemontu, koji se od listopada 2017. nalazi u Belgiji, sudjelovanje na izborima za Europski parlament 26. svibnja.