'Operacija Sloboda'

KAOS U VENEZUELI Uz pucnjavu krenuli u rušenje Madura: Gardisti gazili ljude oklopnim vozilom, Guaido napustio Caracas

Hina

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Guaido je ranije u utorak objavio da je počeo »posljednju fazu« svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura te da su mu se vojnici u tome pridružiliI oporbeni venezuelski vođa Juan Guaido i predsjednik Nicolas Maduro tvrde u utorak da imaju potporu vojske nakon što je Guaido pozvao na okončanje Madurove »uzurpacije« blizu zračne baze u Caracasu gdje je došlo do pucnjave, a oprečnim porukama iz Venezuele pridružili su se strani čelnici podržavajući jednu ili drugu stranu, javljaju svjetske novinske agencije. 


NOVO 20.15 Juan Guaido i Leopoldo Lopez napustili su Caracas, javlja CNN.


Njihovo točno odredište nije poznato, a Guaidov glasnogovornik kazao je da su krenuli na zapad, prema saveznoj državi Miranda.
Predsjednička palača Miraflores, kako je kazao glasnogovornik, zasad nije cilj.Pucnjevi su se čuli na skupu koji je vodio venezuelski oporbeni čelnik Juan Guaido izvan zračne baze u Caracasu, rekli su Reutersovi očevici.


Policija je odgovorila suzavcem na prosvjednike koji su se odazvali pozivu Guaidoa da izađu na ulice i podrže vojsku u pobuni protiv Madura u četvrti Altamira, blizu baze La Carlota.


Guaido je ranije u utorak objavio da je počeo »posljednju fazu« svog plana za svrgavanje predsjednika Nicolasa Madura te da su mu se vojnici u tome pridružili.Sukobi prosvjednika i Nacionalne garde, vjerne Maduru, izbili su na više lokacija u Caracasu.


Gardisti su iz svojih oklopljenih vozila gađali prosvjednike vodenim topovima. 


Na Twitteru se pojavila snimka oklopnog vozila koje gazi skupinu prosvjednika u Caracasu.


Reuters javlja da su prosvjednici gađali vozilo kamenjem i ostalim što im se našlo pri ruci.
»Čelični živcil!,« napisao je Maduro na Twitteru ustvrdivši da mu je vojska lojalna.


»Pozivam na maksimalnu narodnu mobilizaciju da osiguramo pobjedu mira. Pobijedit ćemo«, prenosi Reuters.


Venezuelski ministri obrane i komunikacija Vladimir Padrino i Jorge Rodríguez objavili su nešto ranije da vlada suzbija plan državnog udara na koji je pozvao Guaido.


Padrino je kazao da su oružane snage odane obrani ustava i legitimnih vlasti te da u vojarnama diljem zemlje stanje »normalno«.Ministar komunikacija Rodriguez tvrdi da vlada ima posla s »malenom skupinom izdajnika koji bi proveli državni udar protiv ustava i mira u republici«.


Po Reutersovim očevicima, muškarci u vojnim odorama, koji su bili s Guaidom na skupu, razmjenjivali su vatru s vojnicima koji podupiru Madura.


Vojska je dosad podržavala Madura i odbijala poduprijeti Guaidoa, koji se proglasio privremenim predsjednikom u siječnju i uživa potporu desetaka zemalja, uključujući većinu Latinske Amerike i SAD, javlja BBC.


Poruke iz regije i svijeta


Sjedinjene Države i Kolumbija u utorak su podržale Guaidoa kojega su i ranije priznale za legitimnog predsjednika, a što je već učinilo nekih pedesetak zemalja u svijetu, među njima i Hrvatska.


»Danas je privremeni predsjednik Juan Guaido objavio početak Operacije sloboda«, napisao je na Twitteru šef američke diplomacije Mike Pompeo te poručio »Američka vlada potpuno podupire venezuelski narod u njegovoj »težnji za slobodom«.Nešto ranije američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton uputio je sličnu poruku kazavši da venezuelska vojska »mora zaštititi ustav i venezuelski narod. Ona treba stati uz


Nacionalnu skupštinu i legitimne institucije protiv uzurpacije demokracije. SAD je uz narod Venezuele.»


Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je da je američki predsjednik brifiran o situaciji u Venezueli i da prate razvoj događaja.Američki senator Marco Rubio, koji snažno podupire Guaidoa, također je na Twitteru pozvao vojsku da podrži predsjednika Nacionalne skupštine.»Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele«, poručio je Guaido.


Kolumbijski predsjednik Ivan Duque pozvao je venezuelsku vojsku da podrži Guaidoa, da stane »uz ispravnu stanu«.


»Pozivamo vojnike i narod Venezeule da se svrstaju na ispravnu stranu povijesti i odbace diktaturu i uzurpaciju« predsjednika Madura, napisao je Duque, kako prenosi agencija AFP. Španjolska i Velika Britanija pozvale su na mir i protive se državnom udaru.

Glasnogovornica španjolske vlade upozorila je na moguće »krvoproliće« u Venezueli. »Španjolska ne podržava vojni udar«, rekle je Isabel Celaa pozvavši na »mirno« rješenje venezuelske krize.Britanska vlada, jedna od prvih u Europi koja je priznala Guaidoa za »privremenog predsjednika« u veljači, pozvala je »na mirno rješenje« krize.


»Koncentriramo se na mirno rješenje krize i obnovu venezuelske demokracije«, objavila je glasnogovornica premijerke Therese May uz poruku da »venezuelski narod zaslužuje bolju budućnost, i da je dosta patio te Madurov režim treba okončati«.


Nicolas Maduro naslijedio je svog mentora, socijalista Huga Chaveza nakon njegove smrti 2013., no Venezuela, bogata naftom, tonula je u krizu, inflaciju, nered i siromaštvo zbog lošeg upravljanja, pada cijene sirove nafte i sankcija. Madura i dalje podržavaju ljevičarske vlade Latinske Amerike, Bolivija i Kuba.Bolivijski predsjednik Evo Morales »odlučno« je osudio »pokušaj državnog udara u Venezueli« koji provodi »desnica za strane interese«, napisao je na Twitteru.


»Sigurni smo da će se hrabra revolucija koju vodi naš brat Nicolas Maduro suprotstaviti tom novom napadu carstva«, dodao je misleći na Sjedinjene Države.


Kubanski predsjednik Migeul Diaz-Canel osudio je pobunu vojnika protiv Madura kojemu je ponovio »svoju čvrstu podršku«.


»Odbacujemo taj pokret državnog udara koji želi zemlju gurnuti u nasilje«, napisao je kubanski predsjednik na Twitteru.