Mjera

Kalifornija računalnim programom briše 85.000 sudskih presuda u vezi s marihuanom

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Te su presude, od kojih su neke izrečene još 1961., nerijetko zapreka u zapošljavanju i u pronalasku stanaLOS ANGELES Više od 85.000 presuda za manje prekršaje u vezi s konzumiranjem marihuane automatski će se izbrisati iz sudskih spisa zahvaljujući novom računalnom programu koji se počinje primjenjivati u Kaliforniji, gdje je prodaja i uporaba marihuane u rekreativne svrhe legalizirana 2018.


Ta će mjera “donijeti potrebno olakšanje nebjelačkom stanovništvu koji je suviše patilo zbog nepravednih posljedica naših zakona” na tom polju, rekla je u četvrtak u priopćenju Jackie Lacey, glavna državna odvjetnica losangeleskog okruga gdje će se izbrisati 66.000 presuda.


Od 53.000 osobe obuhvaćene tom mjerom u losangeleskom okrugu, 32 posto su crnci, 45 posto “latinosi” i 20 posto bijelci, navodi se iz ureda državne odvjetnice.
Te su presude, od kojih su neke izrečene još 1961., nerijetko zapreka u zapošljavanju i u pronalasku stana.


“Ova tehnologija može u nekoliko sekundi prepoznati koji su slučajevi prikladni za primjenu ove mjere i tako pomoći osoblju da ne mora proučavati svaki pojedini spis u sudskoj arhivi”, pohvalile su se službe.