Seul

Južnokorejska prijestolnica donijela je odluku: Nošenje maski obavezno – svugdje

Hina

Reuters

ReutersJužnokorejska prijestolnica u ponedjeljak je po prvi put naredila obavezno nošenje maski u zatvorenim i vanjskim javnim prostorima, dok se bori protiv rasta broja novozaraženih koronavirusom na svom gusto naseljenom području.


Gradske vlasti su u svibnju naredile da se maske nose u javnom prijevozu i taksijima, no nedavno ubrzano širenje virusa zabrinulo je zdravstvene vlasti koje promišljaju o uvođenju najstrožeg socijalnog distanciranja.


„Ako ovaj tjedan ne uspijemo izravnati krivulju bit ćemo suočeni s vrlo velikom krizom u kojoj će se virus proširiti na cijelu naciju“, rekao je dužnosnik ministarstva zdravstva Yoon Tae-ho.
Južnokorejski centar za kontrolu i sprečavanje bolesti (KCDC) izvijestio je u nedjelju u ponoć o 266 novih slučajeva zaraze, što je pad s 397 koliko ih je bilo dan ranije, no još jedan u nizu od više od tjedan dana s troznamenkastim brojem.


Južna Koreja je sveukupno zabilježila 17.665 slučajeva koronavirusa, s 309 smrtnih ishoda.


Ta azijska država ranije je hvaljena zbog svog upravljanja zdravstvenom krizom, obilježenog raširenim testiranjem i agresivnim praćenjem kontakata, no Yoon ističe da zdravstvene vlasti sada ne mogu odrediti izvore zaraze za oko 20 posto novih slučajeva.


Korejce je pozvao da koliko mogu izbjegavaju izlazak iz kuće. Vlada u Seulu je proširila mjere socijalnog distanciranja i na druge dijelove države, poput zabrane susreta u crkvama i zatvaranja noćnih klubova i kafića.


Vlasti strahuju da je Južna Koreja na rubu nove epidemije diljem države jer broj novih slučajeva ustrajno raste u svih 17 regija. Zbog toga zdravstvene službe u slučaju daljnjeg rasta broja novozaraženih razmišljaju o uvođenju najstrožih mjera kojima bi se zatvorile škole i uredi.