Korak bliže

Još jedna europska zemlja mogla bi uskoro ozakoniti eutanaziju. Hoće li konzervativni predsjednik staviti veto?

Hina

Reuters

Reuters

U svibnju 2018. portugalski parlament je odbacio tijesnom većinom od pet glasova nekoliko sličnih prijedloga zakona. Međutim, nakon što su vladajući socijalisti ojačali nakon pobjede na parlamentanim izborima u listopadu, ponovno se krenulo prema legalizaciji eutanazijeDekriminalizacija eutanazije i potpomognutog samoubojstva korak je bliže tome da postane stvarnost u Portugalu nakon što je parlament usvojio u četvrtak u prvom čitanju pet prijedloga zakona o eutanaziji.


Zastupnici su glasali o prijedlozima zakona koje je predložilo pet političkih stranaka, uključujući vladajuće socijaliste, kako bi se legalizirala ta praksa u određenim slučajevima i prema strogim pravilima.


Tekst koji je predložila vladajuća Socijalistička stranka, koji određuje »posebne uvjete za nekažnjivu eutanaziju«, usvojen je sa 127 glasova za, 86 protiv i 10 suzdržanih od ukupno 230 mjesta.Usvojeni su i slični prijedlozi Lijevog bloka, stranke za zaštitu životinja PAN i Zelenih.

Većina zastupnika Socijaldemokratske stranke (PSD) desnog centra, glavne oporbene stranke, glasala je protiv tog teksta, kao i zastupnici Komunističke stranke, manjinske desničarske stranke CDS-PP i jedini predstavnik krajnje desnice.
U svibnju 2018. portugalski parlament je odbacio tijesnom većinom od pet glasova nekoliko sličnih prijedloga zakona. Međutim, nakon što su vladajući socijalisti ojačali nakon pobjede na parlamentanim izborima u listopadu, ponovno se krenulo prema legalizaciji eutanazije.


Prijedlozi usvojeni u četvrtak u prvom čitanju trebaju se objediniti u jedan tekst koji će biti iznesen na konačno glasanje u parlamentu, vjerojatno prije ljeta. Taj zakon zatim treba potpisati predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa,


On nije otvoreno zauzeo stajalište o toj temi, ali kao revni katolik mogao bi staviti veto na zakon.


Ukoliko zakon bude usvojen, Portugal bi postao četvrta europska zemlja koja bi ozakonila eutanaziju, nakon Nizozemske i Belgije 2002. i Luksemburga 2009. godine.