Pseći porez

Još jedan grad uvodi porez na pse: ‘Vlasnici moraju doprinijeti gradskim troškovima’

P. N.

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Novi od poreza će biti utrošeni na izgradnju više prostora za šetnju pasa, na plaćanje čišćenja i distribuciju vrećica za pseći izmet.Španjolski grad Zamora je odlučio uvesti porez na vlasnike pasa koji bi trebao stupiti na snagu slijedeće godine. Toronto Sun prenosi da je razlog tome učestalo trošenje financijskih sredstava na čišćenje psećih izmeta s gradskih ulica. 


“Vlasnici pasa bi trebali na neki način doprinijeti gradskim troškovima. Porez je izazvao snažne reakcije građana. Neki se s time ne slažu, neki su se povukli, a neki su prihvatili. No, nisu sve reakcije negativne”, kazao je Diego Bernando, gradski porezni vijećnik za agenciju Reuters.


Gradska vijećnica ovim porezom očekuje prikupiti između pedeset i devedeset tisuća eura godišnje. Sredstva će biti utrošena na izgradnju više prostora za šetnju pasa, na plaćanje čišćenja i distribuciju vrećica za pseći izmet.


Toronto Sun prenosi da postoje gradovi diljem svijeta koji imaju slične poreze. Jedan od primjera je Hag gdje se plaća porez od 120 eura za jednog psa, a povećava se sa svakim dodatnim psom u kućanstvu.