Ministri

Jordan i Egipat poslali zajedničku poruku Izraelu oko Gaze: “Sve ste izopćeniji”

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Pozvali su Izrael da se pridržava rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o planu okončanja rata u GaziEgipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri i njegov jordanski kolega Ajman Safadi pozvali su Izrael da se pridržava rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda koja se tiče plana o okončanju rata u Gazi.


Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije u Jordanu u utorak, Safadi je rekao da je vjerodostojnost međunarodnog prava na kocki ako se Izrael odbije pridržavati rezolucije.


“Sve dok Izrael nastavlja agresiju, postaje sve izopćenija država”, dodao je Safadi.
Šukri je također rekao da je rezolucija Vijeća sigurnosti “obvezna i da se mora poštivati.”


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je poduprlo plan koji je iznio američki predsjednik Joe Biden za prekid vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.


Rezoluciju su pozdravili i Hamas i suparnička Palestinska samouprava predsjednika Mahmuda Abasa.


Tijekom konferencije za medije, šef UN-ove agencija za humanitarnu pomoć Martin Griffith rekao je da se situacija u gradu Rafi u Gazi pretvorila u “goru noćnu moru nego što se moglo zamisliti”


Griffith je dodao da, ako su optužbe o tome da je američka plutajuća luka u Gazi iskorištena za vojnu operaciju u Rafi istinite, “to je vrlo zabrinjavajuće”.


Zajednička konferencija za medije održala se kratko nakon međunarodne konferencije na kojoj se raspravljalo o humanitarnom odgovoru na situaciju u Gazi koja je zaključena u Jordanu.


Jordanski ministar vanjskih poslova rekao je da je konferencija pozvala na otvaranje graničnih prijelaza u Gazi, rekavši da su prepreke koje je postavio Izrael “kršenje međunarodnog prava”.