Danas nastavak

IZVANREDNI EU SUMMIT Hoće li Michelov prijedlog proračuna ipak dobiti zeleno svjetlo?

Hina

Reuters

Reuters

Prema diplomatskim izvorima, Michelovu prijedlogu snažno su se usprotivili čelnici četiriju zemalja, koje inzistiraju da proračun ne smije biti veći od jedan posto bruto nacionalnog dohotka – Austrija, Danska, Švedska i NizozemskaPredsjednik Europskog vijeća Charles Michel obavio je u četvrtak navečer i u petak u ranim jutarnjim satima bilateralne sastanke o novom sedmogodišnjem proračunu sa čelnicima svih 27 zemalja članica, koji bi se ponovno trebali okupiti u 11 sati.


Izvanredni sastanak na vrhu, koji je započeo u četvrtak popodne prvom plenarnom sjednicom, nastavljen je do duboko u noć bilateralnim sastancima predsjednika Michela sa svim čelnicima. Sastanci su išli po redoslijedu kojim se smjenjuju rotirajuća predsjedništva, pa je tako prvi na redu bio hrvatski premijer, zatim njemačka kancelarka Angela Merkel, portugalski premijer Antonio Costa, slovenski Marjan Šarec, francuski predsjednik Emmanuel Macron. Zadnja je bila finska premijerka Sansa Marin, čija je zemlja predsjedavala u drugoj polovici prošle godine.Prema zadnjim informacijama, novi plenarni sastanak trebao bi započeti u 11 sati, na kojem bi Michel predstavio novi dopunjeni prijedlog proračuna, nakon što je postalo jasno da prva verzija njegova prijedloga nije dobila prolaz kod svih čelnika.

Prema diplomatskim izvorima, Michelovu prijedlogu snažno su se usprotivili čelnici četiriju zemalja, koje inzistiraju da proračun ne smije biti veći od jedan posto bruto nacionalnog dohotka – Austrija, Danska, Švedska i Nizozemska.


Premijeri tih četiriju zemalja trebali bi se sastati u petak prije plenarne sjednice kako bi uskladili zajednički pristup.
Čelnici 27 zemalja članica okupili su se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu kako bi pokušali dogovoriti višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine.


Podloga za raspravu bio je prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, koji je prošli tjedan predložio proračun EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1094,8 milijardi eura, što je 1,074 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica.