Dr. Ashet Shalmon

Izraelski strateg za borbu protiv korone: ‘Prije godinu dana mislio sam da će pandemija završiti 2021. Sad više ne znam…’

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Mislim da ćemo vidjeti sve više i više novih sojeva. Cjepiva, čini se, sama po sebi nemaju moć potpuno uništiti pandemijuDr. Ashet Shalmon, jedan od glavnih izraelskih stratega za borbu protiv pandemije koronavirusa nije baš optimističan oko procjene kad bi se život mogao vratiti u normalu.


On je za Dnevnik Nove TV potvrdio da se, unatoč činjenici da je 80 posto odraslih u Izraelu cijepljeno s obje doze, posljednjih tjedana bilježi rast novih slučajeva. U jednom danu sad ih je bilo 1.400.


“Rekao bih da je više od 95 posto infekcija rezultat delta soja. Činjenica je da su cjepiva odlična i važna, ali ne mogu biti jedino oružje protiv ove pandemije. Većina slučajeva novih infekcija je među cijepljenima. Čini se da su cjepiva protiv delta soja učinkovita 60 do 70 posto, ali i dalje dramatično smanjuju mogućnost teških oblika bolesti, kritičnih stanja i smrtnost. Ne vidimo da velik broj ljudi završava u bolnicama posljednjih dana, a nemamo ni rast smrtnih slučajeva. To ima veze s činjenicom da je više od 90 posto starije populacije cijepljeno. Oni su najranjivija populacija. Nažalost, kao što znamo, ako broj zaraženih bude rastao, mogu se očekivati i smrtni slučajevi”, dodao je.
On se nada kako će do kraja godine FDA, EMA i ostale agencije odobriti cijepljenje djece. Vjeruje i da će u jednom trenutku biti potrebna treća doza.


Dao je i svoju prognozu za jesen.


”Da ste me pitali prije godinu dana, rekao bih da će ova pandemija završiti do kraja 2020., 2021., ali više ne mislim tako. Mislim da ćemo vidjeti sve više i više novih sojeva. Cjepiva, čini se, sama po sebi nemaju moć potpuno uništiti pandemiju. Morat ćemo imati širi program cijepljenja diljem svijeta uz druge mjere. Još uvijek ćemo morati držati razmak i zadržati djelomičnu regulaciju međunarodnih putovanja kako bismo došli u situaciju da, nadam se nekad u nadolazećoj godini, ova pandemija završi. Kad će se to dogoditi? Sam Bog zna”, zaključio je Shalmon, prenosi Dnevnik.hr.