Upozorenje WHO-a

Izolacija, strah, ekonomski pad… Svijetu prijeti ozbiljna kriza mentalnog zdravlja

Hina

Foto Pixabay

Foto Pixabay

"Mentalno zdravlje i blagostanje cijelih društava snažno su pogođeni krizom te su prioritet koji se mora hitno početi rješavati", rekla je Devora Kestel, ravnateljica odjela za mentalno zdravlje WHO-aZbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, uslijed pandemije koronavirusa prijeti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozorila je u četvrtak čelnica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.“Izolacija, strah, nesigurnost i ekonomski pad uzrokuju ili mogu uzrokovati psihološke probleme”, rekla je Devora Kestel, ravnateljica odjela za mentalno zdravlje WHO-a.
Kestel je, predstavljajući izvještaj UN-a i smjernice po pitanju pandemije koronavirusa i mentalnog zdravlja, kazala da je izgledan veliki porast broja mentalnih bolesti i njihova intenziteta te da bi vlade trebale staviti to pitanje u središte svoga odgovora.


“Mentalno zdravlje i blagostanje cijelih društava snažno su pogođeni krizom te su prioritet koji se mora hitno početi rješavati”, rekla je Kestel novinarima.


U izvještaju je istaknuta nekoliko regija i društvenih slojeva koji su najranjivija skupina za mentalne bolesti – uključujući djecu i mlade izolirane od prijatelja, te zdravstvene djelatnike suočene s velikim brojem osoba umrlih od koronavirusa.


Dosadašnja istraživanja već pokazuju utjecaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja.


Povećava se i obiteljsko nasilje, dok zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć.