Novo istraživanje

Izgleda da je još gore nego što se mislilo: ‘Zaražena osoba može prenositi koronavirus do čak 37 dana’

P. N.

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Foto Davor Puklavec PIXSELL

Istraživači su ujedno pronašli glavne faktore rizika koji mogu dovesti do smrti pacijenta. Oni su povezani s raznim bolestima od kojih je osoba već prije zaraze patila, a posebno s problemima sa zgrušavanjem krviČini se da je zabrinutost zbog širenja koronavirusa potpuno opravdana. Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju, rezultati novog istraživanja sugeriraju da je period u kojem zaražena osoba može prenijeti virus na drugu osobu mnogo dulji nego što se mislilo. 


Naime, prema rezultatima istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u britanskom znanstvenom časopisu Lancet, zaražena osoba može prenositi virus Covid-19 od osam do 37 dana, a u prosjeku je to razdoblje od 20 dana, piše talijanski list Libero. 


Tijekom istraživanja praćen je 191 pacijent koji je bio hospitaliziran u bolnici Jinyintan i pulmološkoj bolnici u Wuhanu. Među njima je 137 osoba kasnije otpušteno kući, dok ih je 54 preminulo bolnici.
Istraživači su ujedno pronašli glavne faktore rizika koji mogu dovesti do smrti pacijenta. Oni su povezani s raznim bolestima od kojih je osoba već prije zaraze patila, a posebno s problemima sa zgrušavanjem krvi. 


Temperatura kod oboljelih od koronavirusa u prosjeku traje 12 dana, vrijeme potrebno da se smiri kašalj i da osoba prestane gubiti dah je 13 dana, pokazalo je spomenuto istraživanje.


Bolest traje prosječno 22 dana, dok je velik broj ljudi preminuo nakon 18,5 dana bolesti, pokazuju rezultati istraživanja, kako prenosi list Libero. 


Sve su to novosti koje potkrepljuju već raširenu zabrinutost zbog pandemije koronavirusa.