UNESCO

Izazov našeg vremena: Svijetu su potrebna jača etička pravila za umjetnu inteligenciju

Hina

Reuters

Reuters

UNESCO je rekao da je zabrinut zbog mnogih etičkih pitanja koja su pokrenule ove inovacije, posebice pitanja diskriminacije i stereotipa, kao i dezinformacija, zaštite osobnih podataka te ljudskih i ekoloških pravaUNESCO je pozvao vlade da provedu strože etičke smjernice za umjetnu inteligenciju (AI), reagirajući na apel više od tisuću stručnjaka koji su tražili moratorij na nove sustave umjetne inteligencije.


“Svijetu su potrebna jača etička pravila za umjetnu inteligenciju: to je izazov našeg vremena”, izjavila je u četvrtak u Parizu glavna direktorica kulturnog i znanstvenog tijela UN-a Audrey Azoulay.


Samoregulacija industrije nije dovoljna da bi se izbjegle etičke štete uzrokovane daljnjim razvojem sustava umjetne inteligencije, ustvrdio je UNESCO.
Azoulay je pozvala na provedbu preporuke o umjetnoj inteligenciji koju je UNESCO usvojio 2021. godine.


Svojim je pozivom UN-ova organizacija reagirala na apel više od tisuću stručnjaka koji su tražili moratorij na nove sustave umjetne inteligencije, rekla je.


UNESCO je rekao da je zabrinut zbog mnogih etičkih pitanja koja su pokrenule ove inovacije, posebice pitanja diskriminacije i stereotipa, kao i dezinformacija, zaštite osobnih podataka te ljudskih i ekoloških prava.


UNESCO je rekao da će njegove preporuke pružiti alate koji će osigurati da se “razvoj umjetne inteligencije pridržava zakona, izbjegavajući štetu i osiguravajući da kada je šteta učinjena, odgovornost i mehanizmi za obeštećenje budu dostupni onima koji su pogođeni”.