Migrantska kriza

Iz kampa u Velikoj Kladuši pobjegla velika skupina migranata, kojoj je zbog sumnje u zarazu bila određena izolacija

Hina

Foto Armin Durgut PIXSELL

Foto Armin Durgut PIXSELL

"Jednostavno su izašli iz kontejnera i preskočili ogradu", kazala je Ćemalović dodajući kako je odogovornost za to na zaštitarskoj službi koja osigurava kampVeći broj ilegalnih migranata koji borave u kampovima u Velikoj Kladuši u Bosni Hercegovini pobjegao je iz izolacije koja im je bila određene zbog sumnje na zarazu koronavirusom, potvrdila je u utorak ministrica zdravstva Unsko-sanske županije Nermina Ćemalović.


Ona je za televiziju N1 potvrdila kako je najmanje 55 migranata napustilo karantenu u kampu “Miral” a da ih u tome nitko nije ni pokušao spriječiti.


“Jednostavno su izašli iz kontejnera i preskočili ogradu”, kazala je Ćemalović dodajući kako je odogovornost za to na zaštitarskoj službi koja osigurava kamp.
Zaraza koronavorusom ranije je utvrđena kod 150 migranata iz “Mirala” a preventivna izolacija određena je za dodatnih 80 koji su s njima bili u kontaktu.


U obližnjem kampu “Borići” zaraženo je 45 migranata te 12 djelatnika dok je u kampu “Sedra” pokraj Bihaća namijenjenom za smještaj obitelji te žena i djece zaraza potvrđena kod 11 osoba.


U dva migrantska kampa koji su u blizini Sarajeva za sada nije bilo značajnijeg širenja zaraze.


Prema procjenama Službe za poslove sa strancima u ukupno šest prihvatnih centara u BiH trenutačno boravi 4300 ilegalnih migranata dok ih je još između 1500 i 1700 u improviziranom smještaju u napuštenim i devastiranim objektima.