Blagdani u izolaciji

Italija će u karanteni dočekati Božić i Novu godinu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Strože mjere se uvode zbog toga što "naši stručnjaci strahuju da bi krivulja zaraženosti mogla naglo porasti u vrijeme Božića", rekao je Conte novinarima



Talijanska vlada u petak je objavila da se zemlja zatvara za božićne i novogodišnje praznike pošto su stručnjaci upozorili da je još visok rizik od epidemije koronavirusa.


Prihvaćene su restrikcije koje vrijede za takozvane crvene zone – izolacija ljudi u njihovu domu koji mogu napuštati samo kada idu na posao, iz zdravstvenih razloga i u hitnim slučajevima te zatvaranje većine trgovina.


Mjere će biti na snazi od 24. do 27. prosinca, od 31. prosinca do 3. siječnja te 5. i 6. siječnja, rekao je premijer Giuseppe Conte nakon sastanka vlade.




Strože mjere se uvode zbog toga što “naši stručnjaci strahuju da bi krivulja zaraženosti mogla naglo porasti u vrijeme Božića”, rekao je Conte novinarima.


Nešto blaže mjere “narančaste zone” u kojoj je ljudima dopušteno kretanje gradovima u kojima imaju prebivalište, a trgovine su otvorene osim barova i rertorana bit će primijenjene od 28. do 30. prosinca i 4. siječnja.


Conte je također obećao paket ekonomske pomoći od 645 milijuna eura barovima i restoranima pogođenima mjerama zatvaranja.