TERORISTIČKI NAPAD

Istina o 9/11: Tornjevi blizanci nisu mogli pasti od požara, nemoguće je istovremeno rušenje svih stupova

Jakov Kršovnik

Foto Reuters

Foto Reuters

Istraživački tim na čelu s J. Leroyem Hulseyem tvrdi da vatra nije izazvala urušavanje zgrade s 47 katova koja se nalazila uz »blizance« jer njihove analize pokazuju da požari nisu mogli uzrokovati slabljenje ili pomicanje potpornja konstrukcije koje bi izazvalo bilo kakve hipotetske lokalne kvaroveIstraživački tim autora kojega čine J. Leroy Hulsey s University of Alaska Fairbanks, zatim Zhill Quan sa South Carolina Department of Transportation te Feng Xiao s Nanjin University of Science and Technology objavio je rad (A Structural Reevaluation of the Collapse of World Trade Center 7) u kojem spore službeno izvješće Državnog instituta za standarde i tehnologiju (National Institute of Standards and Technology – NIST) o padu zgrade WTC 7, 11. rujna 2001. godine.


Prema izvješću NIST-a, zgrada WTC 7 srušila se oko 17.20 sati, nakon što je gorila sedam sati, a požare su uzrokovale krhotine zgrade WTC 1, odnosno jednog od njujorških »tornjeva blizanaca«, koji su tog jutra pogođeni otetim avionima. Također, prema tvrdnjama NIST-a, zgrada WTC 7 imala je 47 katova te je prva visoka zgrada koja se srušila ponajprije zbog nekontroliranih požara.


Nije vatra


No, spomenuti istraživački tim na čelu s J. Leroyem Hulseyem tvrdi da vatra nije izazvala urušavanje zgrade, a zaključak iznose na temelju vlastitih provedenih analiza. One pokazuju da požari nisu mogli uzrokovati slabljenje ili pomicanje potpornja konstrukcije koje bi moglo izazvati bilo kakve hipotetske lokalne kvarove koji mogu rezultirati potpunim rušenjem zgrade. Također, Leroy Hulsey i suradnici tvrde da su se i dogodili lokalni kvarovi, oni nikako ne bi mogli izazvati niz drugih kvarova koji bi prouzročili da se zgrada sruši na način na koji se srušila.
Hulseyev i suradnici tvrde da je do urušavanja zgrade WTC 7 došlo zbog skoro istovremenog rušenja svih stupova u zgradi, a ne postupnim urušavanjem stupova jednog za drugim. Taj zaključak temelje na otkriću da simultano rušenje svih temeljnih stupova na osam katova, a nakon kojeg slijedi rušenje svih vanjskih stupova u razmaku od 1,3 sekunde, dovodi do gotovo jednakog urušavanja kakvo se može vidjeti na dostupnom video-zapisu urušavanja WTC 7. Leroy Hulsey i suradnici tvrde da ni jedan drugi scenarij koji su simulirali nije rezultirao rušenjem zgrade na način vidljiv na dostupnom video-zapisu, iako priznaju da je moguće da postoji i drugi uzrok za takav način urušavanja.


Istraživački tim koristio je tri pristupa da istraži kako bi zgrada WTC 7 reagirala na uvjete i događaje koji su se mogli dogoditi 11. rujna 2001. Prvo su simulirali lokalni odgovor konstrukcije na vatru koja je mogla gorjeti ispod 13 kata, gdje je i prijavljeno najviše požara.


Drugi pristup je uključivao nadopunjavanje njihove simulacije s hipotezom o početku urušavanja koju je donio NIST, a treći pristup je uključivao simuliranje različitih scenarija pomoću kojih su željeli utvrditi koji bi lokalni kvarovi, i na kojim lokacijama, mogli uzrokovati urušavanje na promatrani način.


Žalbe na izvješće


Tako je na 125 stranica rada detaljnije obrazloženo do kojih su konkretnih razilaženja sa službenim izvješćem NIST-a došli pa spominju da se stupovi 79, 80 i 81 nisu srušili na nižim katovima zgrade. »Da bi moglo doći do promatranog rušenja apartmana na vrhu zgrade na istočnoj strani, otprilike 7 sekundi prije urušavanja ostatka zgrada, ti bi se stupovi trebali urušiti na višim katovima zgrade, sve do apartmana. No, nije bilo zabilježenih požara iznad 30 kata zgrade.


Stoga, vatra nije uzrokovala rušenje stupova 79, 80 i 81 ili cijelog istočnog bloka apartmana na vrhu zgrade«, piše u radu. Također, u radu se spominju i druge istrage koje su proveli »neovisni istraživači« pa se tako navodi da je zgrada WTC 7 tijekom urušavanja prošla kroz 2,25 do 2,5 sekundi slobodnog pada te da je na tu činjenicu prvi upozorio David Chandler, a potvrdio ju je i NIST.


Leroy Hulsey i suradnici tvrde da je slobodan pad važan jer bi se tijekom »uobičajenog« urušavanja očekivalo da se zgrada uruši asimetrično, posebno zbog toga što WTC 7 nije bio ravninski, planarno, simetričan.


Ostali detalji se mogu naći u radu dostupnom na internetskim stranicama University of Alaska Fairbanks, a zanimljivo je vidjeti što će se dalje događati. Konačna verzija istraživanja objavljena je u ožujku ove godine, a neprofitna organizacija Architects & Engineers for 9/11 Truth (AE911Truth), koja je i financirala istraživanje, i dalje šalje NIST-u zahtjeve za ispravkom netočnih informacija u službenom izvješću o padu zgrade WTC 7. Tako su krajem rujna podnijeli novu žalbu jer je NIST odbacio njihov zahtjev za ispravkom službenog izvješća iz 2008. godine.


Zanimljivo je i da spomenuta organizacija Arhitekata i inženjera za istinu o 11. rujna ističe da je BBC izvijestio o rušenju zgrade 23 minute prije nego što se WTC 7 doista srušio. BBC je na taj argument odgovorio još 2008. godine te je Mike Rudin napisao kako je istina da je tog 11. rujna BBC izvijestio da se WTC 7 srušio, iako je zgrada još uvijek bila čitava.


No, Rudin ističe da su se vatrogasci najranije oko podneva već bojali da bi se zgrada mogla srušiti. Ta je informacija došla do reportera koji su bili na mjestu izvještavanja te su je dobili i međunarodni mediji. Tako je, tvrdi Rudin, Reuters preuzeo netočnu informaciju i prenio je dalje. No, čim su vidjeli da je informacija netočna, odnosno da se zgrada još nije urušila, povukli su je.


​Činjenice i »činjenice«


Na kraju, važno je kako interpretiramo, ili kako želimo interpretirati, činjenice i »činjenice« jer ako postoje neslaganja između službenih i novih istraživanja, ne znači nužno da se nešto »kuhalo« iza zavjesa. To je već stvar interpretacije pa će jedni htjeti u ovom novom istraživanju vidjeti jedno, a drugi drugo. Govoreći općenito, postoji mnogo različitih teorija, ne samo oko pada tornjeva blizanaca, te su neke doista lažne i neistinite, a u nekima se možda i nazire nekakvo zrnce istine.


Spomenimo tako, kao moguću usporedbu, teoriju zavjere – Pizzagate. Teorija je to koja je kružila tijekom prošlih američkih predsjedničkih izbora 2016. godine, gdje se navodilo da postoji lanac pedofilije u kojem sudjeluju i najviši službenici Demokratske stranke. BBC je tad, kao i drugi mediji, izvijestio da je riječ o još jednoj teoriji zavjere.


No, prošle je godine financijer Jeffrey Epstein uhićen pod optužbama za podvođenje i trgovinu ljudima u koju su bile uključene maloljetnice. Nije dočekao da mu se sudi te se tvrdi da je počinio samoubojstvo u ćeliji, no pod vrlo sumnjivim okolnostima, a BBC je izvijestio da je Epstein često viđan u društvu s Billom Clintonom, ali i Donaldom Trumpom te britanskim princem Andrewom.


Bit će zanimljivo vidjeti što će pokazati istraga u tom slučaju, jer, iako je Epstein mrtav, iščekuje se suđenje njegovoj bivšoj djevojci, Ghislaine Maxwell, koje bi trebalo početi idućeg srpnja. Tereti je se da je pomagala Epsteinu u iskorištavanju maloljetnica između 1994. i 1997. godine, piše BBC.