Naputci koji dosta otkrivaju

Iscurile nove upute Kremlja ruskim medijima kako treba izvještavati o ratu: ‘Amerikanci se spremaju odbaciti Zelenskog’

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Medijima se također nalaže da prošire ideju kako Njemačka ostaje bez oružja zbog podrške UkrajiniNeovisni ruski medij Meduza, koji već neko vrijeme djeluje u izgnanstvu, došao je u posjed novih smjernica koje je Kremlj podijelio tamošnjim urednicima i propagandistima. Ove donose upute kako bi prokremaljski mediji, a takvi su trenutno na teritoriju Rusije manje-više svi, trebali govoriti o nedavnoj eksploziji na Kerčkom mostu.


Prva uputa je da se eksplozija predstavi kao nešto što je “podijelilo američki establišment oko pitanja potpore terorističkoj ukrajinskoj državi”.


Druga je da se naglasi lakoća kojom će Kerčki most biti obnovljen.
“Histerija oko eksplozije bila je potpuno umjetna, a šteta uvelike preuveličana kijevskom propagandom. Treba naglasiti i da je eksplozija dovela do većeg jedinstva i solidarnosti, te da nema panike i straha. Umjesto toga preporučuje se reći da ljudi imaju puno razumijevanja za privremene teškoće, da odmarališta, te turistički sektor besplatno produljuju datume boravka za turiste”, stoji u uputama.


Od prokremaljskih medija dalje se traži da naglašavaju da ukrajinske snage nemaju više šansi napredovati u svojoj ofenzivi na Herson.


“Ured predsjednika preporučuje da se naglašava kako u ratu Zapada protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca, sve više ponestaje – Ukrajinaca. Druga predložena teza je da se naglasi kako zapadne zemlje mogu poslati svoj ološ da umru kao plaćenici u ukrajinskom ratu”, prenosi Meduza.


Medijima se takožer nalaže da prošire ideju kako Njemačka ostaje bez oružja zbog podrške Ukrajini.


“Isporuke oružja Ukrajini iscrpile su vojne rezerve zemalja NATO-a, koje Rusija učinkovito demilitarizira”, navodi se u memorandumu.


Zanimljiv dio odnosi se na SAD, a on dodatno upućuje kako bi Putin vjerojatno u ovom trenutno najradije obnovio mirovne pregovore. Od medija se, naime, traži da prošire ideju kako su Sjedinjene države trenutno zauzete pripremanjem javnosti za “odbacivanjem trenutnog kijevskog režima”.


Kao potvrdu ove teze, sugerira se da prokremaljski mediji citiraju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg glasnogovornika State Departmenta Johna Kirbyja, koji su nedavno pozvali da odmah počnu pregovori između Ukrajine i Rusije.