Fermoy - Nowa Deba

Irski grad prekinuo prijateljstvo s poljskim zbog pitanja LGBT-a: Osjećamo da njihova lokalna vlast diskriminira LGBT zajednicu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Rezolucija usvojena 2019. u Nowoj Debi traži da se "brani naša tradicija, kultura i vjera protiv agresivne, obmanjujuće i štetne LGBT ideologije".LONDON – Irski grad Fermoy prekinuo je vezu s gradom prijateljem u Poljskoj – Nowa Deba – zbog njegovog protivljenja “LGBT ideologiji”.


Svih šest vijećnika u Fermoyu u okrugu Cork glasalo je da se prekine 14-ogodišnji odnos s gradom prijateljem na istoku Poljske, s kojim su se razmjenjivali posjeti i kulturni događaji, rekao je Noel McCarthy, vijećnik koji je predložio da se donese takva odluka.


“Mi smo to prekinuli jer osjećamo da njihova lokalna vlast diskriminira LGBT zajednicu”, rekao je McCarthy, referirajući se na inicijativu koju je prošle godine usvojila Nowa Deba.
“Osjećamo da ne možemo biti povezani s gradom koji ne mijenja svoje stajalište prema LGBT zajednici.”


Prošle godine vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda na predizbornim skupovima začinjenima homofobnom retorikom ustvrdila je da LGBT potkopava tradicionalne obiteljske vrijednosti.


Međunarodne kritike dodatno su se pojačale nakon što je gotovo 100 poljskih lokalnih vlasti usvojilo rezolucije protiv “LBGT ideologije”, a nekoliko je europskih gradova s njima prekinulo odnos gradova prijatelja. Konzervativni poljski aktivisti te svoje gradove nazivaju “LGBT-free zonama”.


Rezolucija usvojena 2019. u Nowoj Debi traži da se “brani naša tradicija, kultura i vjera protiv agresivne, obmanjujuće i štetne LGBT ideologije”.


Dužnosnici poljske vlade tvrde da ne dopuštaju diskriminaciju, ali LGBT aktivisti kažu da takve simbolične odluke dopuštaju homofobiji da se razmaše.