ODLAZI KUĆI

Iranske vlasti oslobodile bivšeg američkog vojnika Michaela Whitea, završeno trogodišnje zatočeništvo zbog špijunaže

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Američke vlasti zasad nisu komentirale i nisu rekle je li riječ o razmjeni zatvorenika kakva se dogodila krajem 2019. između tih dviju zemalja koje nemaju diplomatske vezeWASHINGTON – Bivši američki vojnik Michael White koji je u srpnju 2028. uhićen u Iranu, “na putu je kući” u Sjedinjene Države, pošto su ga iranske vlasti oslobodile, rekla je u četvrtak njegova majka.


“Zadnjih 683 dana Čuvari revolucije (ideološka vojska Islamske Republike) držali su mog sina Michaela u zatočeništvu u Iranu” i bilo mi je “strašno. Sretna sam što je došao kraj ovoj noćnoj mori”, rekla je Johanne White u priopćenju.


Bivši guverner savezne države Novog Meksika Bill Richardson potvrdio je na Twitteru da je Michael White “na putu u SAD iz Irana”.
White je pušten na slobodu dan pošto se u Iran vratio iranski znanstvenik Cyrus Asgari kojeg je SAD oslobodio nakon trogodišnjeg zatočeništva zbog špijunaže.


Američke vlasti zasad nisu komentirale i nisu rekle je li riječ o razmjeni zatvorenika kakva se dogodila krajem 2019. između tih dviju zemalja koje nemaju diplomatske veze. Do sada su i State Department i iranski dužnosnici nijekali da je Asgari razmijenjen za Whitea i tvrdili su da je riječ o dva odvojena slučaja.


Michael White je u ožujku 2019. osuđen na deset godina zatvora zbog toga što je uvrijedio vrhovnog vođu Alija Hamneja i objavljivao osobne fotografije na društvenim mrežama, rekao je njegov odvjetnik.


Sredinom ožujka odobren mu je izlazak iz zatvora iz “medicinskih i humanitarnih” razloga, ali uz uvjet da ostane u zemlji te je predan švicarskom veleposlanstvu u Teheranu koje zastupa američke interese u Iranu. Washington je i dalje tražio njegovo bezuvjetno oslobađanje.


Predsjednik SAD-a Donald Trump na Twitteru je poručio kako je “sretan što može objaviti da je veteran mornarice SAD-a Michael White (…) u švicarskom zrakoplovu koji je upravo napustio iranski zračni prostor”. “Očekujemo da će vrlo brzo biti kući sa svojom obitelji”.


Whiteovo oslobađanje rijetka je svijetla točka u duboko narušenim odnosima SAD-a i Irana, koji su postali još zategnutiji nakon što je Trump postao predsjednik 2017. godine.


Na pitanje može li oslobađanje Whitea otvoriti i mogućnost popuštanja napetosti uz odnosima dvije zemlje glasnogovornk Bijele kuće Hogan Gidley za televiziju Fox je rekao: “Nadajmo se. Predsjednik je izgradio izvanredne odnose sa čelnicima po cijelom svijetu”.