Zarađuju na bolesti

Inspektori pretresaju švercerske tvrtke: Mreža beskrupuloznih planirala iskoristiti epidemiju koronavirusa

Hina

foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

"Ta je mreža planirala iskoristiti epidemiju koronavirusa" kojim je u Italiji zaraženo više od 10.000 ljudi, od kojih je više od 600 umrlo.RIM – Talijanska policija razbila je veliku mrežu preprodavača zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju koji su na tim proizvodima htjeli ostvariti brzu i pozamašnu zaradu, a vlasti su počele sankcionirati prekršitelje mjera o zabrani kretanja i okupljanja.


Tijekom pretresa koji je policija u utorak obavila u prostorijama trideset tvrtki u dvadesetak općina u okolici Barija, u pokrajini Apuliji, zaplijenjene su zaštitne maske, gel za dezinfekciju i vlažni rupčići u vrijednosti oko 220.000 eura, dodaje državno odvjetništvo u utorak.


“Ta je mreža planirala iskoristiti epidemiju koronavirusa” kojim je u Italiji zaraženo više od 10.000 ljudi, od kojih je više od 600 umrlo.
Čelnici tvrtki u kojima je obavljen pretres talijanski su i kineski državljani.


Istražitelji kažu da su neke ljekarne prodavale maske uz 6.000 posto veću maržu. Kupovale su maske na veliko i “pojedinačno ih prepakiravale u prozirne vrećice”.


Talijanska vlada je zabranila sva putovanja koja nisu izričito povezana s poslom ili zdravljem.


Prve kazne su pale u utorak kada je policija prekršajno prijavila 48 osoba koje su na Siciliji sudjelovale na pokopu, prekršivši tako vladine uredbe za suzbijanje epidemije.


Policajci u ophodnji naišli su u srijedu u noći na nezaposlenog 40-godišnjaka koji ih je uvjeravao da je pošao kupiti cigarete, ali kako je bio izvan prebivališta isprika nije uvažena, objavila je agencija AGI.