Indijska država zabranila operacije na interseksualnim bebama

P. N.

Santhi Soundarajan - indijska interseksualna atletičarka/Screenshot

Santhi Soundarajan - indijska interseksualna atletičarka/Screenshot

"Atipične spolne karakteristike nisu nešto što bi trebalo "ispraviti" ili "normalizirati", već ih treba shvatiti kao prirodni aspekt ljudske raznolikosti"Indijska država Tamil Nadu zabranila je operaciju dodjele spola na bebama čiji spol nije jasan pri rođenju – radi zaštite interseksualne djece.


Glavni korak je napravljen kao odgovor na travanjski nalog visokog suda da zabrani takve operacije, za koje brojna istraživanja dokazuju da mogu dugoročno nanijeti psihičku i fizičku štetu.


“Vladina naredba izdana je prema nalogu visokog suda u namjeri da zaštite interseksualnu djecu od operacija za koje govore da djecu učine normalnom”, rekao je anonimno za Reuters službenik ministarstva jer nije ovlašten razgovarati s medijima.
Prema UN-u, oko 1,7 posto djece rođeno je interseksualno – s reproduktivnim organima, genitalijama, hormonima ili kromosomima koji ne odgovaraju uobičajenim standardima muškaraca i žena. Liječnici često obavljaju operaciju kako bi genitalije interseksualnih beba izgledale i funkcionirale kao što se očekuje od muškaraca ili žena, u uvjerenju da će im olakšati život, piše Reuters.


Portugal je zabranio nepotrebne operacije interseksualnoj djeci prošle godine i time posato, nakon Malte, druga takva zemlja.


“Nigdje u Indiji to nije učinjeno prije”, rekao je Philip C. Philip, LGBT aktivist iz Mreže za ljudska prava, koji poziva na bolju edukaciju medicinskih fakulteta kako bi liječnici razumjeli interseksualna tijela.


Vlada Tamil Nadu najavila je da će osnovati odbor koji uključuje liječnike i socijalnog radnika ili interseksističke aktiviste, kako bi se osiguralo da se “iznimna klauzula životne opasnosti ne zloupotrijebi”.


U Indiji se svake godine rodi najmanje 10 000 interseksualnih beba, ali čedomorstvo, napuštanje i osakaćenje su česta pojava, prenosi Reuters.


LGBT organizacije su zatražile edukaciju roditelja i liječnika o interseksualnim bebama – koje se često mešaju s transrodnim ljudima – kako bi se povećala podrška i prihvaćanje.


“Atipične spolne karakteristike nisu nešto što bi trebalo “ispraviti” ili “normalizirati”, već ih treba shvatiti kao prirodni aspekt ljudske raznolikosti”, rekao je Kyle Knight iz Human Rights Watcha.