Panika u zraku

Incident koji zabrinjava: Piloti zaspali tijekom leta i propustili slijetanje

P. N.

Zrakoplov Ethiopian Airlinesa / Reuters

Zrakoplov Ethiopian Airlinesa / Reuters

Kontrola zračnog prometa očito nije uspjela razgovarati s posadom unatoč nekoliko pokušaja kontaktiranja

Vjeruje se da su dva pilota zaspala i propustila pravovremeno sletjeti nakon putovanja iz Sudana u Etiopiju u ponedjeljak.


Incident se dogodio u Boeingu 737-800 Ethiopian Airlinesa na putu iz Khartouma za Adis Abebu, navodi se u izvješću novinske stranice komercijalnog zrakoplovstva Aviation Herald.


Podaci pokazuju da je zrakoplov letio na 37,000 stopa pomoću autopilota  kada se nije uspio spustiti u međunarodnu zračnu luku Addis Abeba Bole, svoje planirano odredište, 15. kolovoza, piše CNN.


Kontrola zračnog prometa očito nije uspjela razgovarati s posadom unatoč nekoliko pokušaja kontaktiranja. Međutim, alarm se aktivirao kada je zrakoplov preletio pistu i nastavio let. Zrakoplov se nakon toga počeo spuštati te je sigurno sletio otprilike 25 minuta kasnije, piše CNN.


Podaci sustava automatskog nadzora i emitiranja (ADS-B) pokazuju da je zrakoplov nadlijetao pistu, prije nego što je započeo spuštanje.


“Duboko zabrinjavajuće”


Zrakoplovni analitičar Alex Macheras  je na Twitteru napisao da je zaprepašten zbog “duboko zabrinjavajućeg incidenta”, za koji nagađa da je možda rezultat iscrpljenosti pilota.
“Umor pilota nije ništa novo i  predstavlja jednu od najznačajnijih prijetnji sigurnosti zračnog prometa – na međunarodnoj razini”, napisao je Alex Macheras na Twitteru u četvrtak.

Pred samo nekoliko mjeseci su piloti Southwest Airlinesa i Delta Air Linesa upozorili direktore zrakoplovnih tvrtki da je iscrpljenost pilota sve češća pojava i pozvali ih da umor i nastale pogreške tretiraju kao sigurnosni rizik.


Umor pilota – sigurnosna prijetnja broj jedan


“Umor, i akutan i kumulativan, postao je sigurnosna prijetnja broj jedan Southwest Airlinesa”, poručila je Udruga pilota Southwest Airlinesa, ili SWAPA, rukovoditeljima zrakoplovnih tvrtki u pismu još u travnju.


U pismu piše da su rastuća potražnja za zračnim prijevozom kako se industrija počinje oporavljati od pandemije Covida-19 i kaos otkazivanja uzrokovan teškim vremenskim uvjetima bili među razlozima sve češće iscrpljenosti pilota.


Još u svibnju talijanski list Repubblica izvijestio je da je pilot ITA-e otpušten nakon što je “zaspao” tijekom leta između New Yorka i Rima. Kopilot je, kako se doznaje, u to vrijeme uzeo “dozvoljeni odmor”, što je dovelo do toga da je Airbus A330 deset minuta gubio komunikaciju s kontrolom zračnog prometa, navodi se u izvješću.