Istraga neovisne organizacije

Imaju silne milijarde, ali državi baš i ne vole plaćati. Otkriveno kako su s porezima muljali Musk, Bezos, Bloomberg i Soros

Hina

Reuters / arhiva NL

Reuters / arhiva NL

"Stavljene skupa one razaraju temelje američkog poreznog mita: da svi plaćaju svoj dio poreza i da najbogatiji plaćaju najviše", pišu autoriU jeku međunarodne rasprave o povećanju poreza za multinacionalne kompanije istraga neovisne organizacije ProPublica potvrdila je u utorak da je više američkih milijardera nekoliko godina uspijevalo u cijelosti izbjeći plaćanje poreza na prihode.


Ta organizacija sa sjedištem u New Yorku, koja na svojoj mrežnoj stranici ističe da želi “osuditi zlouporabu vlasti i izdaju povjerenja javnosti”, kaže da vlasnik Amazona Jeff Bezos nije u 2007. i u 2011. platio nijedan savezni porez, a Elon Musk, čelnik Tesle, nije ga platio 2018.


Jeff Bezos i Elon Musk su među trojicom najbogatijih ljudi svijeta.
Poduzetnik i političar Michael Bloomberg, poslovni čovjek Carl Icahn i filantrop George Soros također su izbjegli plaćanje svih saveznih poreza u nekim godinama, dodaje se u tom izvješću.


Organizacija je do tih zaključaka došla pošto je pregledala tisuće poreznih prijava bogatih Amerikanaca tijekom petnaest godina.


“Stavljene skupa one razaraju temelje američkog poreznog mita: da svi plaćaju svoj dio poreza i da najbogatiji plaćaju najviše”, pišu autori.


Na upit agencije France Pressea timovi Jeffa Bezosa, Elona Muska, Michaela Bloomberga, Carla Icahna i Georgea Sorosa nisu zasad dali nikakav komentar.


(Hina) xvrad ybr