Širenje

I na Tajvanu zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa

Hina

Reuters

ReutersPrvi smrtni slučaj od koronavirusa zabilježen je na Tajvanu, objavio je tamošnji ministar zdravlja u nedjelju, a broj zaraženih širi se na kruzeru usidernom u Japanu odakle sve veći broj zemalja najavljuje evakuaciju svojih državljana.


Čovjek je bio 60-ih godina, a u bolnicu je smješten 3. veljače jer je ostajao bez daha. Dijagnosticirana mu je upala pluća.


Umro je kasno u subotu, rekao je tajvanski ministar Chen Shih-chung na konferenciji za novinare te dodao da se virusom zarazio i jedan član njegove obitelji, piše agencija dpa.Oko 60 djelatnika bolnice koji su s njime radili negativni su na test za koronavirus, službenog naziva Covid-19.

Čovjek je bio taksist iz središnjeg Tajvana i nije putovao u inozemstvo, no radio je s putnicima koji su se vratili iz Kine, Hong Konga i Macaa.
Pokrenuta je istraga kako bi se identificiralo ljude s kojima je možda bio u kontaktu.


U međuvremenu, Italija je objavila da će evakuirati svoje državljane s kruzera usidrenog u Yokohami na kojem je koronavirusom zaraženo 355 ljudi što je najviši broj zaraženih izvan Kine.Riječ je o 35 Talijana, objavio je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio na Twitteru.

Kruzer Diamond Princess je u karanteni od 3. veljače. Na brodu je bilo gotovo 3700 putnika i članova posade.


Stotine putnika pripremaju se za evakuaciju, a Amerikanci bi trebali biti evakuirani čarterskim letovima u nedjelju navečer.Kanada, Južna Koreja, Hong Kong i Italija slijedili su primjer SAD-a najavljujući letove kojima će svoje građane vratiti u domovinu, piše agencija Reuters.

Putnici koji će se ukrcati u zrakoplove moraju biti bez simptoma i vjerojatno će po povratku u domovinu biti smješteni u karantenu, najavile su države.