Želio osvetu

Hrvatski Srbin u Beču brutalno pretukao fratre zbog pedofilije u Crkvi, uhvaćen je u Zagrebu

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

Prema istražiteljima osumnjičeni je vrlo religiozna osoba koja je "u nekom trenutku donijela odluku da mrzi crkvu i da se mora osvetiti crkvi" nakon izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkviU Zagrebu je uhićen beskućnik, koji je optužen da je u Beču još krajem 2018. godine napao i pretukao šestoricu fratara. Navodni motiv? Mržnja prema katoličkoj crkvi. Naime, ovaj 49-godišnjak želio se osvetiti crkvenjacima za slučajeve seksualnog zlostavljanja i pedofilije u katoličkoj crkvi.


Koliko je poznato, nije imao osobne veze s napadnutim fratrima. Austrijski Die Presse, prenoseći vijest novinske agencije APA, navodi da je osumnjičenik sve priznao u pritvoru. Istražitelje je DNK trag doveo do hrvatskog državljanina srpskog porijekla koji je uhićen 11. svibnja u Zagrebu.


Prema glavnom inspektoru Helmutu Pöttleru iz bečkog Ureda kriminalističke policije, nakon napada počinjenog 27. prosinca 2018. pronađeno je preko 500 tragova.


Pronađen DNK trag
Počinitelj je kemijskim sredstvom uništio mnoge tragove, no na boci s vodom ipak je pronađen cjelovit DNK trag.


Prema Pöttleru, u Austriji nisu imali informacija o osobi s tavkom DNK, pa su zatražili pomoć kolega iz policije u susjednim zemljama. U proljeće 2021. tako je iz Njemačke je stigla informacija da je DNK već zaplijenjen na mjestu zločina početkom 2000-ih.


Genetski podaci pripadaju Hrvatu koji je osuđen za pljačku i uzimanje talaca u susjednoj državi.


Kad je postalo poznato da bi se osumnjičenik trebao nalaziti u Hrvatskoj, bečki javni tužitelj izdao je nacionalni nalog za uhićenje i europsku tjeralicu. Istražitelji kriminalističke policije u Beču usko su surađivali sa Saveznim uredom kriminalističke policije i hrvatskim istražnim tijelima.


Do uhićenja 49-godišnjaka nije došlo lako, jer nije imao stalnu adresu i živio je na ulici. Međutim, 11. svibnja istražitelji su ga konačno pronašli i priveli.


Iz Zagreba izručen Austriji


Hrvatska policija izručila ga je Austriji prošlog tjedna, a u zatvoru u Josefstadtu nalazi se od prošlog četvrtka, rekla je glasnogovornica bečkog javnog tužiteljstva Nina Bussek.


Isprva nije želio pružiti nikakve informacije, no prema riječima glasnogovornice vlasti, na koncu nije samo sveobuhvatno priznao nedjelo, već se pokazao i “izuzetno suradnički” nastrojenim. Protiv njega se vodi istraga zbog kaznenog djela razbojništva, kaznenog djela lišenja slobode i zbog kršenja zabrane oružja.


Prijeti mu kazna od pet do 15 godina zatvora.


Osumnjičeni je porijeklom Srbin koji ima hrvatsko državljanstvo. Ovaj 49-godišnjak je s obitelji emigrirao u Njemačku kad je imao tri godine. Također je boravio u Austriji.


Religiozna osoba koja mrzi crkvu


Prema istražitelju Pöttleru, muškarac je vrlo religiozna osoba koja je “u nekom trenutku donijela odluku da mrzi crkvu i da se mora osvetiti crkvi” nakon izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj crkvi.


Iz tog je razloga otputovao u Austriju, odabrao objekt i pažljivo nadgledao mjesto na kojem će počiniti napad. Nije imao osobne veze s bečkim fratrima koje je napao.


Dana 27. prosinca 2018., malo iza podneva, počinitelj se probio u Katoličku crkvu Marije Immaculate u Strebersdorfu te u susjednu zgradu škole De La Salle koju je vodio kler. Malo po malo svladavao je jednog fratra za drugim.


“Brutalnost i intenzitet (zločina) također su me iznenadili”, rekao je iskusni šef istražne službe bečkog Državnog ureda za kriminalističko istraživanje, pukovnik Michael Mimra.


Brutalno pretukao fratre


Svećenici su brutalno pretučeni željeznom šipkom. Daljnje zlostavljanje dogodilo se u obližnjem uredu. Svim žrtvama su stavljene lisice i začepljena su im usta. Petero fratara teško je ozlijeđeno, a jedan od svećenika čak je bio “nekoliko mjeseci”, prema Mimri, u smrtnoj opasnosti.


Tek nakon otprilike četiri sata jedan od napadnutih uspio je ukloniti svoje lisice i potražiti pomoć.


Godinama počinitelju nije bilo ni traga.


“Dugo je izgledalo kao da se slučaj ne može riješiti”, rekao je Pöttler u intervjuu za APA i bio ponosan na svoje zaposlenike.


Čak ni ponuđena nagrada od 30.000 eura, objavljivanje fotorobota i pokrenuta potraga za muškarcem u programu ZDF-a “Aktenzeichen XY” u početku nisu pružile informacije koje bi dovele do počinitelja. Prema Busseku, za uspjeh potrage zaslužan je “precizan rad na mjestu zločina”.


Pronađen skriveni pištolj


Nakon pljačke, u kojoj je ukrao pištolj, gotovinu, iPad, fotoaparat i tvrde diskove, sklonio se na 300 metara od mjesta zločina u šumovitom području u blizini sportskog terena, koje i danas koriste tramošnji fratri. Tamo je nekoliko sati ostao skriven u grmlju.


Zatim je tamo zakopao oružje, pištolj SIG Sauer P226 sa šest metaka u spremniku, i pobjegao prema centru grada. Nakon nekoliko dana vratio se u domovinu. Oružje je sada pronađeno u skrovištu, policija ga je otkrio sam osumnjičeni.