Državni udar

Pučisti tvrde da su uhitili gvinejskog predsjednika i zauzeli Conakry

Hina

Reuters

Reuters

Vjerojatni kraj desetogodišnjeg Condeovog režima donio je scene kolektivne radosti u više četvrti glavnoga gradaČasnici posebnih gvinejskih snaga objavili su u nedjelju da su uhitili predsjednika Alpha Condea, preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Conakryjem i “raspustili” dosadašnje institucije, državnim udarom koji bi mogao značiti kraj za sve više izoliranog veterana afričke politike.


U državnom udaru nije, koliko se dosad zna, bilo žrtava, unatoč zvukovima automatskog oružja koji su se čuli tijekom jutra u glavnom gradu.


Vjerojatni kraj desetogodišnjeg Condeovog režima donio je scene kolektivne radosti u više četvrti glavnoga grada.
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres čvrsto je osudio “preuzimanje vlasti” u Gvineji “snagom oružja”, pozivajući na hitno oslobađanje predsjednika Condea (83).


“Odlučili smo nakon što smo uhvatili predsjednika, koji je trenutno s nama, .. ustav staviti izvan snage, raspustiti institucije”, među kojima vladu, rekao je u video poruci šef posebnih snaga Mamady Doumbouya, u ime “Nacionalnog odbora za okupljanje i razvoj”, dok su uz njega stajali pučisti u uniformama i s oružjem.


Također je najavio zatvaranje kopnenih i zračnih granica te zemlje zapadne Afrike koja je već mjesecima u teškoj ekonomskoj i političkoj krizi.


Doumbouya, dosad uglavnom nepoznat, obećao je u izjavi na nacionalnoj televiziji zbog koje su prekinuti svi programi “pokrenuti nacionalne konzultacije kako bi se otvorila inkluzivna i mirna tranzicija”,


Ministarstvo obrane objavilo je ranije u priopćenju da je predsjednička garda odbila pobunjenike kada su pokušali zauzeti predsjedničku palaču. Međutim, nakon toga nije bilo više nikakvih vijesti s te strane.


“Stvorit ćemo zajedno novi ustav, ovaj puta, čitava Gvineja”, rekao je šef pučista.


Već mjesecima Gvineja, koja se nalazi među najsiromašnijim zemljama svijeta, nalazi se u dubokoj političkoj i gospodarskoj krizi, pogoršanoj pandemijom koronavirusa.


Condé je 2010. došao na vlast, postavši prvi demokratski izabrani predsjednik Gvineje nakon desetljeća autokratskih režima.


Branitelji ljudskih prava kritiziraju njegov pomak prema autoritarnom vladanju, dok se Conde ponosi time što je unaprijedio ljudska prava i rehabilitirao zemlju za koju kaže da ju je zatekao u ruševinama.