Nije gotovo

Gradonačelnik Moskve: Suočavamo se s novom, agresivnijom i zaraznijom varijantom koronavirusa

Hina

foto: REUTERS/Maxim Shemetov

foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Na vladinom sastanku koji je prenosila televizija, Sobjanin je rekao da grad ubrzano povećava broj bolničkih kreveta kako bi mogao liječiti mogući priljev pacijenata zaraženih covidom-19. Trenutno ima dovoljno dostupnih kreveta, rekao je.MOSKVA – Moskva se suočava s novom varijantom koronavirusa koja je agresivnija i zaraznija, dok se situacija u gradu ubrzano pogoršava, rekao je danas gradonačelnik ruske metropole Sergey Sobyanin.


Moskva je u nedjelju prijavila 7704 novih slučajeva zaraze, što je najviše u jednom danu od 24. prosinca.


Vlasti su potvrdile 14.723 slučajeva u zemlji, što je najveći dnevni broj zaraženih od 13. veljače. Dnevne brojke su ostale visoke ovaj tjedan.
Gradonačelnik Sobjanin rekao je da bi broj novozaraženih u petak mogao biti veći od 9000, što bi bio najveći broj zabilježenih zaraza otkad je pandemija počela.


Do početka lipnja, dnevni broj novozaraženih uglavnom je mjesecima bio ispod 3000.


Nova mutacija je aktivna


“Nova mutacija je stigla, nova varijanta je aktivna. Agresivnija je, teže se od nje oporaviti, širi se brže. Lakše ulazi u imunosni sustav osobe”, rekao je Sobjanin novinarima.


Na vladinom sastanku koji je prenosila televizija, Sobjanin je rekao da grad ubrzano povećava broj bolničkih kreveta kako bi mogao liječiti mogući priljev pacijenata zaraženih covidom-19. Trenutno ima dovoljno dostupnih kreveta, rekao je.


“Ova dinamika je prilično neočekivana s obzirom na to da je više od 60 posto Moskovljana već ili bilo bolesno ili je cijepljeno – to je veliki dio populacije… Mi naravno nismo očekivali povećanje broja slučajeva, nego smanjenje”, rekao je Sobjanin.


“Bližimo se strožim odlukama – privremenim, ali strožim – u smislu restrikcija”, rekao je.


Zabrinutost Kremlja


Kremlj je izrazio zabrinutost zbog sporog napretka ruskog programa cijepljenja unatoč tome što je cjepivo Sputnjik V bilo dostupno građanima Moskve od prosinca.


Gradonačelnik Moskve u srijedu je najavio odluku o obveznom cijepljenju protiv covida-19 za sve djelatnike uslužnog sektora kako bi se ublažilo “dramatično” pogoršanje epidemiološke situacije.


Sobjanin je rekao da se broj ljudi koji se prijavljuju za cijepljenje utrostručio u četvrtak, te da očekuje da će se zbog porasta broja slučajeva povećati potražnja: “Mislim da će broj rasti svaki dan.”