Tedros Ghebreyesus

Glavni tajnik WHO-a: Obitelj mi gladuje u Etiopiji, ne znam ni tko je mrtav, a tko živ

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Imam mnogo rođaka tamo. Želim im poslati novac, ali ne uspijevam to, rekao jeGlavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus rekao je kako ne uspijeva poslati novac svojim „izgladnjelim” rođacima u ratom pogođenoj etiopskoj regiji Tigrayu.


„Imam mnogo rođaka tamo. Želim im poslati novac, ali ne uspijevam to”, rekao je na konferenciji za medije, a prenosi BBC. „Ne znam ni tko je mrtav, a tko živ”.


Od početka sukoba 2020. godine ta je regija odsječena od ostatka svijeta, bez telefonske i internetske veze.
Etiopsku vladu optužuju da je nametnula blokadu humanitarne pomoći koja sprječava ključne pošiljke. Vlada se brani da su razlog za to borbe.


Umrlo je nekoliko desetaka tisuća civila, a milijunima je potrebna pomoć u hrani. Svjetski program za hranu objavio je da gotovo polovica od ukupno 5,5 milijuna stanovnika Tigraya treba takvu pomoć.


To nije prvi put da Tedros, bivši etiopski ministar zdravstva, govori o ratu u svojoj domovini. U srijedu je kazao da je tamošnja situacija gora nego u Ukrajini te sugerirao da iza razlike u pristupu dvjema krizama stoji rasizam.


“Možda je razlog boja kože stanovnika Tigraya”, naglasio je tada.


Borbe u Tigrayu nastavile su se ovaj tjedan nakon nekoliko mjeseci humanitarnog primirja dogovorenog u ožujku između snaga Tigraya i etiopske vlade premijera Abiya Ahmeda, dobitnika Nobelove nagrade za mir zbog odnosa s Eritrejom.


Tigrayske snage u petak su objavile da je vlada izvela zračne napade na Mekelle, prijestolnicu regije.


Agencija dpa javila je da je u zračnom napadu na dječji vrtić u tom gradu poginulo više civila, uključivo djecu. Broj mrtvih i ranjenih nije poznat.


Sukob u Tigrayu, najsjevernijoj etiopskoj regiji, počeo je u studenom 2020., proširivši se kasnije na regije Amhara i Afar.