SAD

Glasalo je već gotovo 70 milijuna Amerikanaca, Trump opet doveo u pitanje integritet izbora

Hina

Donald Trump / Reuters

Donald Trump / Reuters

Rano glasovanje, i poštom i osobno, poraslo je na rekordno visoke razineTjedan dana prije američkih predsjedničkih izbora 3. studenog, Joe Biden vodi ispred Donalda Trumpa na nacionalnoj razini sa 10 postotnih bodova, prema anketi Reutersa / Ipsosa.


Nacionalno internetsko istraživanje provedeno od 23. do 27. listopada pokazalo je da je 52% vjerojatnih glasača reklo da podržavaju Bidena, dok je 42% glasalo za Trumpa.


Pet posto izjavilo je da razmatra kandidata treće strane, a samo 2% reklo je da još ne zna kako će glasati. Gotovo jedna trećina punoljetnih Amerikanaca izjavila je da je već glasala. Biden je vodio 8 postotnih bodova u prethodnoj nacionalnoj anketi provedenoj od 20. do 22. listopada.
Reuters / Ipsos je anketirao vjerojatne glasače u šest država – Wisconsinu, Pennsylvaniji, Michiganu, Sjevernoj Karolini, Floridi i Arizoni – koje će igrati presudnu ulogu u odluci hoće li Trump osvojiti drugi mandat ili će ga Biden naslijediti.


Najveća razlika je u Wisconsinu, gdje se 53 % anketiranih izjasnilo za Bidena, a 44 za Trumpa. U Michiganu je Biden povećao prednost u odnosu na zadnju anketu sa 51, na 52 %, dok je Trump dobio 43 % glasova.


Najneizvjesnije je u Sjevernoj Karolini gdje je 49 % anketiranih dalo glas Bidenu, a 48% Trumpu.


Prema anketi Reuters / Ipsosa Biden vodi i u Pennsylvaniji, Floridi i Arizoni.


Trump doveo u pitanje integritet američkih izbora


Predsjednik Donald Trump ponovno je doveo u pitanje integritet američkih izbora, rekavši kako bi bilo “neprimjereno” uzimati dodatno vrijeme za brojanje desetaka milijuna glasačkih listića poslanih poštom u utrci protiv demokrata Joea Bidena.


Rano glasovanje, i poštom i osobno, poraslo je na rekordno visoke razine. Stručnjaci smatraju da bi brojanje glasačkih listića, a već je glasovalo više od 69 milijuna Amerikanaca, moglo potrajati danima ili tjednima, što znači da pobjednik možda neće biti proglašen u noći 3. studenoga, kada se birališta zatvore.


“Bilo bi ispravno i vrlo lijepo kad bi pobjednik bio proglašen 3. studenog, umjesto da se dva tjedna broje glasački listići, što je potpuno neprimjereno i ne vjerujem da je to prema našim zakonima”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući prije odlaska na putovanje u Michigan, Wisconsin i Nebrasku.


“Vidjet ćemo što će se dogoditi,” dodao je američki predsjednik.


Trump je više puta i bez dokaza sugerirao da će povećanje broja glasova putem pošte dovesti do povećanja prijevara, iako izborni stručnjaci kažu da je to rijetko na američkim izborima. Glasanje poštom dugo je obilježje američkih izbora, a otprilike jedan od četiri glasačka listića je 2016. stigao poštom.


Demokratski dužnosnici, aktivisti i glasači izrazili su duboku zabrinutost da Trump neće prihvatiti ishod ako izgubi. Biden je to nazvao svojim najvećim strahom.


Do sada je glasano više od 69,4 milijuna glasača, približavajući se polovici ukupnog broja glasova u 2016. godini.


Hakirana web stranica Trumpove kampanje


Službena web stranica predsjedničke kampanje Donalda Trumpa nakratko je hakirana u utorak, tjedan dana prije predsjedničkih izbora u SAD.


“Ova je web lokacija zaplijenjena”, glasila je poruka objavljena nekoliko minuta na stranici donaldjtrump.com.


“Svijet je zasićen lažnim informacijama koje predsjednik svakodnevno širi,” pisalo je.


Autori poruke su tvrdili da imaju povjerljive informacije o Donaldu Trumpu i njegovoj vladi te su zatražili plaćanje u kriptovaluti kako bi otkrili njezin sadržaj. Međutim, hakeri nisu pružili nikakve dokaze koji potkrepljuju njihove izjave.


Glasnogovornik kampanje Trump 2020 Tim Murtaugh potvrdio je hakiranje web stranice, rekavši da surađuje s policijom kako bi pronašali izvor napada.


“Nije otkriven niti jedan osjetljiv podatak jer niti jedan od njih nije pohranjen na ovom web mjestu,” rekao je, dodajući da je stranica ponovo radi.


 


 


(Hina) xdl ydl