M5S i PD

Giuseppe Conte sastavio novu vladu. Od ove neuobičajene koalicije Talijani očekuju puno

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersRIM Talijanski premijer Giuseppe Conte predstavio je u srijedu svoju novu vladu sastavljenu iz dvije protivničke političke stranke i od te neuobičajene koalicije očekuje se da poboljša odnose s Europskom unijom i zauzme blaže stajalište prema imigraciji.


Ministri predloženi uglavnom iz protusistemskog Pokreta 5 zvijezda (M5S) i Demokratske stranke (PD, lijevi centar) prisegnut će na dužnost u četvrtak pred predsjednikom Talijanske Republike Sergiom Mattarellom.


Nova vlada dogovorena je nakon mjesec dana političkih previranja izazvanih neočekivanim raspadom vladajuće koalicije na inicijativu krajnje desne stranke Lige, točnije njezina čelnika Mattea Salvinija koji je ocijenio da vlada ne funkcionira i zatražio prijevremene izbore u nadi da će na valu svoje velike popularnosti u javnosti postati premijerom.
Taj kockarski potez Salviniju se obio o glavu i potaknuo do jučer zaklete neprijatelje, populistički M5S i demokrate da sastave koaliciju od koje se očekuje da ublaži Salvinijev oštar stav prema europskim proračunskim pravilima, koja on smatra krivima za loše stanje talijanskog gospodarstva, te njegovo odlučno suzbijanje imigracije iz Afrike.


Na ključnu dužnost ministra gospodarstva predložen je Roberto Gualtieri, član PD-a koji je sada predsjednik povjerenstva za gospodarska pitanja u Europskom parlamentu i bio je važan za pregovore iz 2018. o ublažavanju propisa EU o državnoj pomoći posrnulim bankama.


Dužnost šefa diplomacije preuzima predsjednik stranke M5S Luigi di Maio, koji je bio potpredsjednik vlade te ministar za industriju i rad u prethodnoj vladi. Za ministra vanjskih poslova Di Maio je predložen unatoč tome što nema iskustva u međunarodnoj diplomaciji.


Ministarstvo unutarnjih poslova koje je vodio Salvini oštrom protumigrantskom politikom preuzima, prema Conteovu prijedlogu, nestranačka osoba, Luciana Lamorgese.


Nastojeći ojačati tanku većinu u gornjem domu, Senatu, Conte je u kabinet uključio i Roberta Speranzu, povjerivši mu ministarstvo zdravstva. Speranza je istaknuti član ljevičarske stranke LEU, što znači da ta stranka postaje dio koalicije.


Nakon prisege novih ministara, Conte će morati dobiti povjerenje oba doma parlamenta da bi vlada mogla preuzeti dužnost.


Program


Pokret pet zvijezda i Demokratska stranka objavili su u utorak zajednički program u 26 točaka na kojem će se temeljiti rad vlade.


Na vrhu programa ističe se obećanje da će novim proračunom nastojati potaknuti gospodarski rast, ali i obećanje da neće ugrožavati javne financije.


Italija ima drugi po veličini javni dug u EU-u u odnosu na BDP i program poziva na veću fleksibilnost od Bruxellesa kako bi se prevladala “pretjerana rigidnost” europskih proračunskih pravila.


Naglašavajući socijalnu pravdu, dvije stranke obećale su također da će uvesti minimalnu plaću, izbjeći povećanje PDV-a predviđeno za siječanj i povećati javnu potrošnju za obrazovanje, istraživanja i socijalnu skrb.


Program poziva i na uvođenje oporezivanja multinacionalnih digitalnih divova i uspostavu javne banke koja bi poticala razvoj na siromašnom jugu zemlje.


Stranke obećavaju također da će reformirati zakone o sukobu interesa, što je bivši premijer Silvio Berlusconi pokušavao izbjeći strahujući od posljedica za svoje medijsko carstvo Mediaset.


U programu se navodi i obećanje da će provesti “reviziju” koncesija za talijanske autoceste.


Koalicija je u utorak navečer dobila potporu članova Pokreta pet zvijezda koji su glasali putem interneta.