Suosnivač Microsofta

Gates: Pandemija koronavirusa vratila je svijet 25 godina unazad. Cjepivo ne smije ovisiti o novcu

Hina

Bill i Melinda Gates / Foto Reuters

Bill i Melinda Gates / Foto Reuters

U izvješću koje zajedno objavljuju svake godine od 2017. Bill i Melinda pozivaju na globalnu suradnju u razvoju dijagnostike, cjepiva, liječenja, brzu izradu cjepiva i doza te pravednu isporuku tih sredstava na temelju potrebe, a ne na sposobnosti plaćanjaPandemija koronavirusa zaustavila je 20 godina napretka u borbi protiv siromaštva i bolesti, prema Microsoftovom suosnivaču Billu Gatesu.


Izvješće Fondacije Billa i Melinde Gates, objavljeno u utorak, pokazuje da po gotovo svakom indikatoru svijet nazaduje u pokušajima ispunjavanja ciljeva UN-a za održivi razvoj da se dokonča siromaštvo i smanji nejednakost.


Ekstremno siromaštvo povećalo se za 7 posto zbog pandemije, navodi se u godišnjem izvješću fondacije.
Pokrivenost cjepivima – mjerilo za funkcioniranje zdravstvenih sustava – pala je na razine posljednji put viđene 1990-ih “vraćajući svijet oko 25 godina unazad u 25 tjedana”.


Podaci također pokazuju da su gospodarske posljedice pandemije jačanje nejednakosti, pogotovo za žene, rasne i etničke manjine. Ljudi koji žive u uvjetima ekstremnog siromaštva posebno su teško pogođeni.


U izvješću koje zajedno objavljuju svake godine od 2017. Bill i Melinda pozivaju na globalnu suradnju u razvoju dijagnostike, cjepiva, liječenja, brzu izradu cjepiva i doza te pravednu isporuku tih sredstava na temelju potrebe, a ne na sposobnosti plaćanja.


“Svjetska kriza je zajednička i zahtijeva zajedničke odgovore”, napisali su.