Eskalacija

Francuska, Njemačka i UK osudili poteze Irana ka širenju nuklearnog programa

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto ReutersFrancuska, Njemačka i Velika Britanija u subotu su osudili najnovije korake Irana, o kojima je izvijestila IAEA-a, prema dodatnom širenju svog nuklearnog programa.


“Iran je poduzeo daljnje korake prema ‘ispražnjenju’ ZSAP-a upravljanjem desecima dodatnih naprednih centrifuga na lokaciji za obogaćivanje u Natanzu, kao i najavom da će instalirati još tisuće centrifuga u Fordowu i Natanzu”, stoji u zajedničkom priopćenju triju zemalja.


Zajednički sveobuhvatni akcijski plan i mjere ograničavanja (ZSAP), kojim se kontrolira nuklearni program Irana, potpisan je s Teheranom 2015.
“Ova odluka je daljnja eskalacija iranskog nuklearnog programa i nosi značajne rizike proliferacije”, dodaje se.


U zajedničkom priopćenju ističe se da je “odluka Irana da značajno poveća svoje proizvodne kapacitete u podzemnom postrojenju Fordow posebno zabrinjavajuća”.


“Iran je prema Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja zakonski obvezan u potpunosti implementirati njegov dio o zaštitnim mjerama koji je odvojen od ZSAP-a”, dodaje se.


Postavljanje dodatnih centrifuga “dodatno će povećati iranske zalihe obogaćenog urana i kapacitete za obogaćivanje, čije su razine već premašile postavljene granice”, osudile su tri vlade.


Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo kažu da ostaju “posvećeni diplomatskom rješenju kojim se sprječava Iran da razvije nuklearno oružje”.


Prema IAEA-i, Iran je jedina država koja ne posjeduje nuklearno oružje koja je obogatila uran do visoke razine od 60 posto, vrlo blizu oružanog stupnja, dok nastavlja gomilati velike zalihe urana.