Optimistični scenarij

Farmaceutski div otkriva kad će biti spremno cjepivo protiv Covida-19: ‘Učinit ćemo ga dostupnim svima’

P. N.

Reuters

Reuters

Farmaceutski div također tvrdi da će cjepivo učiniti dostupnim svima i da će ga distribuirati na 'neprofitnoj osnovi za nužnu pandemiju'. Iz kompanije su najavili i povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi mogli isporučiti svijetu najmanje milijardu doza cjepivaCjepivo protiv koronavirusa moglo bi biti u širokoj upotrebi do početka 2021. godine. Tako bar najavljuju stručnjaci američke farmaceutske kompanije Johnson & Johnson, koji su, prema pisanju Business Insidera, identificirali vodeću verziju cjepiva koju će primijeniti za kliničko testiranje na ljudima. Ono bi trebalo krenuti na jesen, dok se do kraja godine očekuju klinički rezultati o sigurnosti i učinkovitosti.


‘Krećemo ubrzanom vremenskim rasporedom prema faznim kliničkim ispitivanjima na ljudima najkasnije do rujna 2020. Podržani globalnom proizvodnom sposobnošću koju povećavamo paralelno s ovim testiranjem očekujemo da bi cjepivo moglo biti spremno za hitnu uporabu početkom 2021. godine’, prenosi tportal riječi Paula Stoffelsa, glavnog znanstvenog direktora J & J-a.


Farmaceutski div također tvrdi da će cjepivo učiniti dostupnim svima i da će ga distribuirati na ‘neprofitnoj osnovi za nužnu pandemiju’. Iz kompanije su najavili i povećanje proizvodnih kapaciteta kako bi mogli isporučiti svijetu najmanje milijardu doza cjepiva.
Razvoj cjepiva podržava Agencija za napredna istraživanja i razvoj biomedicinskih proizvoda (BARDA). J&J i BARDA su u razvoj cjepiva uložili više od milijardu dolara, objavila je tvrtka.


Razvoj cjepiva obično traje pet do sedam godina, no u ovom slučaju J & J očekuje da sve bude gotovo u godinu dana od ranog istraživanja do odobrenja.