Lažni profili

Facebook uklonio farmu trolova koju je vodila vlada Nikaragve

Hina

Reuters

Reuters

Farma trolova, koordinirano manipuliranje javnim mnijenjem putem lažnih profila, imala je za cilj promicati provladin i antioporbeni sadržaj, navodi FacebookFacebook je u ponedjeljak objavio da je prošli mjesec uklonio farmu trolova s više od tisuću profila na Facebooku i Instagramu koju je vodila vlada Nikaragve i njezina vladajuća stranka, Sandinistička fronta nacionalnog oslobođenja.


Farma trolova, koordinirano manipuliranje javnim mnijenjem putem lažnih profila, imala je za cilj promicati provladin i antioporbeni sadržaj, navodi Facebook, dodajući da je djelovala od 2018., a vodili su je u prvom redu zaposlenici TELCOR-a, agencije za telekome Nikaragve, radeći iz sjedišta pošte u Managui.


Vrhovni sud te Institut za socijalnu sigurnost Nikaragve također su vodili manje skupine lažnih profila, navodi tvrtka.
Facebook ističe da je ove godine uklonio još neke mreže povezane s vladama Etiopije, Ugande, Tajlanda i Azerbajdžana jer su kršile pravila o tzv. koordiniranom neautentičnom postupanju, ocijenivši da je to jako zabrinjavajući trend.


U Nikaragvi se u nedjelju održavaju predsjednički izbori koje SAD smatra farsom u organizaciji sve autoritarnijeg predsjednika Daniela Ortege.