Objavljeno

Evo novih cijena goriva u Sloveniji: Sve je poskupjelo, ali benzin je jeftiniji nego u Hrvatskoj

Portal Novi list, Hina

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Foto Marko Prpic/PIXSELL

U Sloveniji će od ponoći litra benzina koštati 1,775 eura, a dizel 1,848 eura.Benzin će u Sloveniji nakon duljeg vremena zamrznutih cijena u ponoć na utorak poskupiti pa će nove cijene na slovenskim crpkama biti 1,775 eura (13,35 kuna) za 95-oktanski benzin, a dizel goriva 1,848 eura (13,90 kuna) za litru.


U ponedjeljak popodne objavljene su nove cijene osnovnih motornih goriva na slovenskim crpkama.


Radi se o znatnom poskupljenju u odnosu na dosadašnje regulirane, zamrznute cijene, a nove će vrijediti idućih 14 dana.
Riječ je o cijenama na pumpama izvan autocesta zbog reguliranog smanjenja trgovačke marže, dok će se cijene na benzinskim crpkama na autocestama slobodno formirati.


Ovo su nove cijene u Hrvatskoj


Dok se Slovenija danas odrekla zamrznutih cijena, hrvatska Vlada odlučila je na današnjoj telefonskoj sjednici fiksirati cijenu goriva na svim benzinskim pumpama u Hrvatskoj, osim onih na autocestama.


Litra benzina će tako stajati 13,50 kuna, dizela 13,08, a plavog dizela 9,40 kuna.Cijena za premium goriva i dalje će se formirati slobodno, dok će na autocestama gorivo od sutra stajati 14,57 kuna po litri dizela, 14,06 kuna za benzin i 10,73 kuna za plavi dizel.


Špekulacije u Sloveniji


Premijer Robert Golob nedavno je izjavio da bi mogle biti i do 20 posto veće.


On je u ponedjeljak kritizirao distributere kod kojih je zadnjih dana dolazilo do nestašica goriva, osobito dizela, rekavši da su za to odgovorni i da su se na situaciju trebali bolje pripremiti, umjesto da su “špekulirali zbog nekoliko centi” po litri goriva s obzirom na sutrašnje poskupljenje.


“Razumijem da je potražnja zbog predstojećeg poskupljenja bila nešto veća, no obaveza distributera je jasna – oni su se trebali pobrinuti da goriva ne nedostaje, a ponestalo ga je u cijeloj državi i to odjednom”, kazao je za medije Golob.


Najavio je inspekcijske kazne distributerima ako pregledi pokažu nepravilnosti do kojih je došlo zadnjih dana, osobito protekloga vikenda.