Elizejska palača

Europski čelnici u ponedjeljak u Parizu na sastanku o Ukrajini: “Želimo poslati Putinu vrlo jasnu poruku”

Hina

Emmanuel Macron / REUTERS

Emmanuel Macron / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje europske kolege u Elizejsku palaču na sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedanaDvadesetak europskih čelinika okupit će se u Parizu u ponedjeljak kako bi poslali poruku ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu o europskoj odlučnosti po pitanju Ukrajine i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija pobijediti u ratu koji ulazi u treću godinu, izjavila je Francuska.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje europske kolege u Elizejsku palaču na sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedana.


“Želimo poslati Putinu vrlo jasnu poruku da neće pobijediti u Ukrajini”, rekao je predsjednički savjetnik novinarima na brifingu. “Naš cilj je srušiti tu ideju gdje on vjeruje da će na neki način pobijediti.”
Nakon početnih uspjeha u potiskivanju ruske vojske, Ukrajina je doživjela poraz na istočnim ratištima, a njezini generali žalili su se na nedostatak oružja i vojnika.


Njemački kancelar Olaf Scholz, britanski ministar vanjskih poslova David Cameron, španjolski premijer Pedro Sanchez, nizozemski premijer Mark Rutte, kao i čelnici skandinavskih i baltičkih zemalja, trebali bi sudjelovati na konferenciji.


Sjedinjene Američke Države predstavljat će pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Jim O’Brien, a Kanadu ministar obrane Bill Blair.


Francuski dužnosnici rekli su da je sigurnosna konferencija u Münchenu ranije ovog mjeseca, koja se poklopila sa smrću Putinovog najtežeg domaćeg protivnika Alekseja Navaljnog, bila u znaku “propasti i sumornosti”, te da je Macron to želio odagnati.


“Nismo ni propali ni sumorni”, rekao je francuski savjetnik. “Želimo da Rusija to shvati. Rusija će morati računati na sve nas zajedno kako bi okončali ovaj rat i vratili prava Ukrajini.”


Međutim, savjetnik je rekao da radni sastanak neće biti prilika za najavu novih isporuka oružja Ukrajini, već više za razmatranje načina kako biti učinkovitiji na terenu, kao i kako pojačati koordinaciju između saveznika i Ukrajine.


Francuski dužnosnici su rekli da je Rusija ponovno pokazala agresivnost proteklih tjedana, poput Putinovog leta u bombarderu sposobnom nositi nuklearno oružje, što oni vide kao pokušaj zastrašivanja Europljana u vrijeme kada je podrška SAD-a dovedena u pitanje zbog predsjedničkih izbora.