Ne komentiraju odluke nacionalnih sudova

Europska komisija se ne želi miješati: Katalonsko pitanje je unutarnja stvar Španjolske

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Jutros je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.MADRID – Europska komisija odbila je komentirati presudu katalonskim zagovornicima nezavisnosti, naglasivši da se radi o unutarnjoj stvari Španjolske.


“Europska komisija ne komentira odluke nacionalnih sudova. Oko ove teme je naša pozicija dobro poznata i nije se promijenila. To je, i nastavlja biti, unutarnja stvar Španjolske koja se treba riješiti sukladno ustavnom poretku“, rekla je Mina Andreeva, glasnogovornica Europske komisije za španjolsku novinsku agenciju EFE.


Jutros je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne između 9 i 13 godina zbog ustanka i korištenja javnog novca za organiziranje referenduma o nezavisnosti 2017. koji je bio zabranio Ustavni sud, te posljedičnog jednostranog proglašenja samostalne republike Katalonije.
Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.


Katalonska vlada u Barceloni presudu je nazvala “nepravednom” i “osvetom” dok je španjolska vlada u Madridu poručila kako je sudski postupak “bio pravedan” te da su dužnosnici osuđeni zbog “kršenja zakona”.