Borba protiv pandemije

EU treba koristiti sva raspoloživa cjepiva: EMA neće postavljati prag od 50 posto učinkovitosti za cjepiva protiv covida-19

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Kao zasad jedini i glavni klijent cjepiva tvrtke CureVac Europska unija je rezervirala oko 405 milijuna doza u studenom, nakon čega je uslijedio memorandum o razumijevanju s Njemačkom za dodatnih 20 milijuna doza, prenosi Reuters.AMSTERDAM – Europska medicinska agencija (EMA) priopćila je danas da neće nametati prag efikasnosti cjepiva od 50 posto, dodajući da zemlje EU-a trebaju koristiti sva cjepiva koja su im na raspolaganju u borbi protiv pandemije.


Njemačka biotehnološka tvrtka CureVac objavila je da je njezino cjepivo protiv covida-19 bilo učinkovito samo 47 posto u kasnijoj fazi ispitivanja, zbog čega u pitanje dolaze potencijalne isporuke stotina milijuna doza Europskoj uniji.


Kao zasad jedini i glavni klijent cjepiva tvrtke CureVac Europska unija je rezervirala oko 405 milijuna doza u studenom, nakon čega je uslijedio memorandum o razumijevanju s Njemačkom za dodatnih 20 milijuna doza, prenosi Reuters.
“Morat ćemo skupiti sve konačne podatke iz tog kliničkog ispitivanja i imati dobru analizu rezultata kroz različite regije, dobne skupine i prema različitim varijantama”, rekao je Marco Cavalieri, čelnik odjela EMA-e za biološke prijetnje i strategiju cijepljenja.


“Stoga ja smatram da je prerano ulaziti u to što to znači… Uvijek smo mislili da je teško unaprijed definirati prag”, rekao je na konferenciji za novinare, dodajući da će EMA posebno paziti na varijante koje cirkuliraju a mogle bi biti zaraznije.


U SAD-u, Uprava za hranu i lijekove traži da cjepiva protiv covida-19 u ključnoj fazi ispitivanja pokažu najmanje 50-postotnu učinkovitost da bi bila odobrena.


U studenom, prije nego su izašli prvi podaci o ispitivanjima cjepiva, EMA je rekla da neće postavljati minimalnu razinu učinkovitosti potencijalnih cjepiva protiv covida.


Cavaleri je također rekao da zemlje EU-a u pandemiji trebaju koristiti sve opcije koje su im na raspolaganju.


Više zemalja odlučilo je ograničiti korištenje “vektorskih” cjepiva kakva su AstraZeneca i Johnson & Johnson zbog moguće veze s rijetkom pojavom krvnih ugrušaka i radije se odlučuju za mRNA tehnologiju kakvu koriste Pfizer i Moderna.


“Još uvijek smo u pandemiji, vrlo je važno da se u borbi protiv te pandemije koristimo svim opcijama koja su nam na raspolaganju”, rekao je.


Na zemljama EU-a je da odluče kako ih koristiti “u najboljem interesu javnog zdravstva”, dodao je.


EMA je ranije demantirala da je Cavaleri sugerirao da se napusti korištenje AstraZenece, naglasivši da su njegove riječi u jednom intervjuu krivo interpretirane i da on smatra da koristi tog cjepiva nadmašuju rizike.