Turski izbori

ERDOGAN IZGUBIO I ISTANBUL? Oporba tvrdi da nakon novog prebrojavanja ima većinu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Koliko mogu vidjeti, završit će ovog vikenda. Biti će u opsegu od 18,000 do 20,000, tako pokazuju sve simulacije. To su vrlo tijesne brojke," dodao je Imamoglu.ANKARA – Glavni oporbeni kandidat na lokalnim izborima u Istanbulu u petak je rekao kako i dalje ima 18,742 glasa više nakon novog prebrojavanja nevažečih glasova u 17 od 39 okruga u tom gradu.


Kasno u četvrtak, izborni dužnosnici proširili su prebrojavanje u Istanbulu, napominje CNN Turk, pošto je stranka predsjednika Tayyipa Erdogana AKP pogurala molbu za prebrojavanjem uslijed šokantnog poraza u Istanbulu. Nije još poznato koliko će u konačnici okruga biti prebrojeno.


Kandidat za gradonačelnika Republikanske narodne stranke (CHP), Ekrem Imamoglu rekao je za tursku Fox televiziju kako ne očekuje da će se jaz između njega i AKP-ova kandidata značajno promijeniti nakon završetka prebrojavanja.
“Koliko mogu vidjeti, završit će ovog vikenda. Biti će u opsegu od 18,000 do 20,000, tako pokazuju sve simulacije. To su vrlo tijesne brojke,” dodao je Imamoglu.


Rekao je kako je 119,652 nevažećih glasova prebrojeno, od kojih je 2,184 pridodano stranci AKP, a 785 glasova CHP-u.


Stranka AK je poručila kako će tražiti i šire provjere u glavnom gradu Ankari, koja prema prvotnim rezultatima također pokazuje tijesnu pobjedu CHP-a.


Ovi gubitci, ako se potvrde, biti će poprilično bolni za Erdogana, čija su stranka i njegovi prethodnici dominirali dvama gradovima proteklih 25 godina. Erdogan je započeo svoju političku karijeru u Istanbulu 90-ih godina kada je bio gradonačelnik.


U srijedu, tursko Visoko izborno povjerenstvo naredilo je potpuna prebrojavanja u tri od 39 okruga Istanbula te prebrojavanje samo nevažećih glasova u 15 okruga. Međutim, kasno u četvrtak odbor je odlučio kako će u tih 15 okrugova biti potpuna provjera, napominje CNN Turk.