Gospodarski efekt

Epidemija koronavirusa u Kini spustila cijene nafte ispod 60 dolara

Hina

REUTERS

REUTERSCijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 60 dolara pod utjecajem vijesti o smrtnim slučajevima povezanim s epidemijom korona virusa u Kini i o zatvaranju kompanija, uz moguće negativne posljedice po potražnju za naftom.


Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,40 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,29 dolara. Kraj prošlog tjedna dočekala je u minusu 1,35 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,05 dolara nižoj cijeni, od 53,14 dolara. Na kraju trgovanja prošlog petka bilježila je minus od 1,4 dolara.


Tržišta je prošlog tjedna zabrinula mogućnost daljnjeg širenja korona virusa u Kini, drugom potrošaču nafte u svijetu. Kineske su vlasti ograničile kretanje i putovanja, što smanjuje i potražnju za naftom.


Ukupno je od posljedica zaraze do danas umrlo više od 80 ljudi. Kineska je vlada produljila novogodišnje praznike do 2. veljače kako bi što više ljudi ostalo kod kuće.Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, utjecajni članovi Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), pokušali su danas umanjiti moguće negativne posljedice epidemije u Kini na potražnju za naftom. Rijad je poručio da će OPEC reagirati na eventualne promjene u potražnji.

Izvor u OPEC-u kazao je da naftni kartel sa saveznicima među neovisnim proizvođačima pregovara o mogućem produljenju razdoblja smanjene opskrbe i nakon ožujka. Razmatra se i mogućnost još značajnijeg ograničenja proizvodnje, bude li potrebno i bude li širenje virusa u Kini negativno utjecalo na potražnju za naftom.


OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, trenutno koordinirano smanjuju proizvodnju za 1,7 milijuna barela dnevno« a njihov sporazum istječe u ožujku.


Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman Al-Saud izjavio je danas da je uvjeren da će širenje virusa biti obuzdano.


Glavni su pokretač tržišta »psihološki faktori i ektremno negativna očekivanja nekih tržišnih sudionika, unatoč jako ograničenom utjecaju (virusa) na globalnu potražnju za naftom«, kazao je saudijski ministar.


»Sličan ekstremni pesimizam zabilježen je 2003. godine, za vrijeme epidemije SARS-a, ali nije prouzročio značajno smanjenje poatražnje za naftom«, dodao je.


»OPEC ima potrebne kapacitete i fleksibilnost da reagira na sve promjene, poduzimanjem potrebnih mjera potpore stabilnosti na tržištu nafte, bude li situacija to tražila«, naglasio je saudijski dužnosnik.


Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u petak iznosila 62,52 dolara, što znači da je bila 74 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.