Koronavirus

Epidemija ipak jenjava? U Kini u zadnja 24 sata najmanji broj novooboljelih u više od mjesec dana

Hina

Reuters

Reuters

Potvrđen je i prvi slučaj zaraze u Africi južno od Sahare. Druga dva slučaja zabilježena su ovih dana u dvjema zemljama sjeverne Afrike, u Egiptu i u Alžiru. Zasad na tom kontinentu nitko nije umro od koronavirusaNovim koronavirusom zarazilo se još 327 osoba u kontinentalnoj Kini, što je najmanji broj u zadnjih više od mjesec dana, a još 44 osobe su umrle, priopćile su u petak kineske zdravstvene vlasti.


Tako se ukupan broj smrtnih slučajeva u kontinentalnoj Kini penje na 2.788, navodi Državno povjerenstvo za zdravlje.


Južna Koreja izvijestila je u petak o 256 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa se tako ukupan broj zaraženih u toj zemlji penje na 2.022, objavio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC). 
Među novozaraženima 182 su u gradu Daeguu, na jugoistoku zemlje, gdje je crkva iz koje se bolest počela širiti, navodi KCDC u priopćenju.


Zbog koronavirusa u zemlji je umrlo 13 ljudi i taj se broj nije mijenjao od četvrtka.


Koronavirus, koji se pojavio u Kini, brzo se proširio na više od 40 zemalja svijeta.


Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom potvrđen je u četvrtak u Nigeriji, što je ujedno i prvi zaraženi u Africi južno od Sahare, priopćilo je u petak nigerijsko savezno ministarstvo zdravstva. 


Ministarstvo je »potvrdilo jedan slučaj koronavirusa (Covid 19) u državi Lagosu. Taj slučaj koji je potvrđen 27. veljače 2020. prvi je zabilježen u Nigeriji od početka epidemije«, objavilo je ministarstvo na Twitteru.


Ministarstvo dodaje da je riječ o talijanskom državljaninu koji radi u Nigeriji kamo se 25. veljače vratio iz Milana.


Primljen je u bolnicu u Lagosu, »stanje mu je stabilno i nema težih simptoma«, tvrdi ministarstvo.


Ovo je prvi potvrđeni slučaj zaraze u Africi južno od Sahare. Druga dva slučaja zabilježena su ovih dana u dvjema zemljama sjeverne Afrike, u Egiptu i u Alžiru. Zasad na tom kontinentu nitko nije umro od koronavirusa.


Epidemiolozi se pitaju kako to da nema više zaraženih u afričkim zemljama koje imaju slabe sustave zdravstvene skrbi.