Dokument

EK predstavila novu strategiju za Afriku, evo na čemu će se jačati suradnja

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersBRUXELLES  Europska komisija u ponedjeljak je predstavila prijedlog nove strategije za Afriku, s planovima o jačanju suradnje u okviru partnerstava u pet ključnih područja.


EU želi jačati suradnju u zelenoj tranziciji, digitalnoj transformaciji, održivom rastu i otvaranju radnih mjesta, miru i upravljanju, te migracijama i mobilnosti.


Na temelju tog dokumenta Europa će s afričkim partnerima raspravljati o novoj zajedničkoj strategiji koja će se potvrditi na sastanku na vrhu Europske unije i Afričke unije u listopadu 2020.
“Europska budućnost dijelom ovisi o Africi. Za prevladavanje zajedničkih izazova treba snažnu Afriku, a Afrika treba snažnu Europu. Jačanje već vrlo snažnog partnerstva u područjima kao što su mir i stabilnost, borba protiv siromaštva, nejednakosti, terorizma i ekstremizma donijet će brojne prednosti. Potrebni smo jedni drugima kako bismo bili snažniji i postigli zajednički cilj: bolji svijet i međunarodni poredak utemeljen na pravilima”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.


Europska povjerenica za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen rekla je da “nova, geopolitička Europska komisija” treba imati novu strategiju zbog promjena u samoj Africi, jer više ne vrijedi staro viđenje Afrike kao kontinenta nestabilnosti i prijetnji


U Komisiji ističu da to nije strategija za Afriku ili o Africi, nego “strategija s Afrikom, koja je prirodna partnerica i susjeda EU-a”.


Nova Komisija Ursule von der Leyen od samog početka mandata Africi posvećuju posebnu pozornost. Prvi posjet inozemstvu nove predsjednice Komisije bio je odlazak u Etiopiju, gdje se nalazi sjedište Afričke unije.