Helsinki

Dvoje male djece vraćeno u Finsku iz sirijskog logora

Hina

Reuters

Reuters

Desetak Finkinja i 30 djece živi u logoru al-Hol, koji je prenapučen i nema dovoljno hrane niti lijekova, nakon pada terorističke organizacije Islamske države u veljači. Nekoliko žena osumnjičeno je za povezanost s Islamskom državomHELSINKI Dvoje male djece, koji su živjeli u izbjegličkom logoru u Siriji, vraćeno je u Finsku, priopćile su vlasti. 


Mali Finci doputovali su kasno u subotu u zračnu luku u Helsinkiju.


“Sve je prošlo prema planu. Skrb o djeci preuzela je socijalna služba i liječnici”, objavila je policija.
Finsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je priopćilo da su djeca živjela u sirijskom izbjegličkom logoru al-Hol pod kurdskom kontrolom nedaleko od granice s Irakom. 


Pekka Shemeikka iz ministarstva vanjskih poslova odbio je potvrditi medijska izvješća da su djeca siročad i nije želio govoriti o njihovim roditeljima. Jedino je rekao za dpa da djeca još nisu školske dobi.


Desetak Finkinja i 30 djece živi u logoru al-Hol, koji je prenapučen i nema dovoljno hrane niti lijekova, nakon pada terorističke organizacije Islamske države u veljači. Nekoliko žena osumnjičeno je za povezanost s Islamskom državom.


Finska je mjesecima raspravljala o repatrijaciji finske djece i njihovih majki iz al-Hola.


Vlada je nedavno zadužila ministarstva vanjskih poslova, unutarnjih poslova, socijalne skrbi i zdravstva te policiju za koordiniranje potpore i sigurnosnih mjera vezano uz finsku djecu i njihove majke.


Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je ranije ovaj tjedan da su “djeca siročad vraćena u druge nordijske zemlje”, javila je javna televizija YLE. U Švedsku je u svibnju vraćeno sedmero siročadi, a u Norvešku petero početkom lipnja.