Novi napad

Dvije rakete pale u u Bagdadu, jedna u blizini ambasade SAD-a. Nitko nije preuzeo odgovornost

Hina

Reuters

Reuters

Iran je preko noći lansirao rakete na američke snage u Iraku u znak odmazde za američko ubojstvo iranskog generala Kasima Sulejmanija prošlog tjedna, što je izazvalo zabrinutost zbog šireg rata na Bliskom istokuDvije rakete pale su u srijedu u dobro osiguranu Zelenu zonu u Bagdadu gdje se nalaze vladine zgrade i strane misije, ali nije bilo žrtava, priopćila je iračka vojska.


Sirene su odzvanjale unutar Zelene zone, a policijski izvori rekli su Reutersu da je najmanje jedna raketa pala 100 metara od američke ambasade.


Vojska je izvijestila da su dvije rakete ‘kaćuša’ pale u Zelenoj zoni i da nije bilo žrtava. Pozivajući se na iskaze svjedoka Reuters javlja da su se u Bagdadu čule dvije jake eksplozije popraćene sirenama.
Za eksplozije još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost.


Iran je preko noći lansirao rakete na američke snage u Iraku u znak odmazde za američko ubojstvo iranskog generala Kasima Sulejmanija prošlog tjedna, što je izazvalo zabrinutost zbog šireg rata na Bliskom istoku.


General Milley: Raketni napad trebao ubiti američko osoblje u bazi al-Asad


Zapovjednik zajedničkog vojnog stožera, američki general Mark Milley novinarima je kazao da je iranski raketni napad u srijedu trebao ubiti američko osoblje i izazvati veliku štetu u zrakoplovnoj bazi al-Asad. Dodao je da je još prerano govoriti hoće li Iran izvesti dodatne napade, prenosi Reuters.


»Vjerujem, na temelju onoga što sam vidio i što znam, da su udari bili namijenjeni nanošenju strukturne štete, uništavanju vozila, opreme i zrakoplova te ubijanju osoblja. To je moja osobna procjena«, kazao je Milley.


Pohvalio je vojne zapovjednike na terenu za poduzimanje odgovarajućih mjera u zaštiti američkog osoblja.


Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije je izjavio kako se čini da Iran popušta nakon raketnih napada na američke snage u Iraku u kojima nije ozlijeđen nijedan američki građanin. Najavio je pritom gospodarske sankcije režimu, ali ne i vojnu akciju protiv Irana.