Putin sve usamljeniji

Dolazi li do razdora u Kremlju? Američki obavještajci: ‘Putina napao čovjek iz užeg kruga’. Peskov: ‘To je laž’

P. N.

Reuters

Reuters

"Neki misle da bismo trebali djelovati drugačije. Ali sve je to dio uobičajenog radnog procesa. Nije to znak nikakvog razlaza", izjavio je PeskovAmerički obavještajci tvrde da su došli do nepobitnih saznanja kako je član najužeg kruga Vladimira Putina izravno izrazio svoje neslaganje s potezima ruskog predsjednika oko rata u Ukrajini.


Informacije iz Moskve o navodnim previranjima u ruskom vodstvu još su prilično kontradiktorne i nije jasno predstavljaju li tek “želju Zapada”. No ovu informaciju, obavještajci su smatrali dovoljno značajnom da su je, kako doznaje Washington Post, uključili u dnevni obavještajni brifing američkog predsjednika Joea Bidena.


Novi obavještajni podaci, zajedno s povremenim komentarima ruskih dužnosnika, upućuju na podjele unutar Putinovog višeg ešalona, čiji dužnosnici već dugo ne žele donositi loše vijesti autokratskom ruskom vođi koji se smatra izoliranijim nego u bilo kojem trenutku svoje 22-godišnje vladavine. Obavještajci uz to tvrde kako je lojalnost prema Putinu slabija nego prije početka invazije na Ukrajinu, ali još nema pravih naznaka da bi mogao biti “gurnut u stranu”.


Peskov demantira
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov priznao je da je bilo određenih neslaganja i rasprava među ruskim čelnicima u vrijeme dok je Putin donosio ključne odluke poput one o mobilizaciji.


“Postoje neslaganja oko takvih stvari. Neki misle da bismo trebali djelovati drugačije. Ali sve je to dio uobičajenog radnog procesa. Nije to znak nikakvog razlaza”, izjavio je Peskov za Washington Post, navodeći da su apsolutno netočni izvještaji američkih obavještajnih službi o tome da je pojedinac iz Putinovog užeg kruga prozivao predsjednika.


Za razliku od direktnih napada na Putina, sve su češće otvorene krizike na račun ministra obrane Šojgua i najviših ruskih generala. Čečenski vođa Ramzan Kadirov tako je za jednog od ruskih generala izjavio da bi ga trebalo degradirati u vojnika, dok je “wagnerovac” Jevgenij Prigožin ruske vojne čelnike otvoreno nazvao – smećem. Sličnu izjavu dao je i čelnik ruske vlasti u okupiranom Hersonu. On je ruske vojne čelnike nazvao izdajicama.


Opsjednut Ukrajinom


“Mnogi bi se ministri obrane ustrijelili da su doveli stvari u ovakvo stanje. Ali to bi učinili samo pravi časnici”, rekao je Kiril Stremusov,  zamjenik šefa ruske administracije u Hersonu.


Visoki sigurnosni dužnosnici u Europi negiraju da im je poznato da bi se itko iz Putinovog užeg kruga usudio direktno prozivati ruskog predsjednika. No imaju informacije kako su sve glasnije kritike Putinu – iza njegovih leđa.


“Misle da je tvrdoglav i da je opsjednut Ukrajinom. Ne dijele svi nužno tu opsjednutost”, kaže sugovornik Washington Posta.