Italiju potresla smrt novorođenčeta

Dijete umrlo kada je majka zaspala tijekom dojenja: “Tražila sam pomoć tri noći zaredom, ali nisu me poslušali”

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Tužitelj je otvorio istragu protiv nepoznatih osoba zbog ubojstva iz nehaja, a agenti policijske postaje Sant'Ippolito otišli su u bolnicu Sandro Pertini 


“Kao da se dogodilo jučer. Još uvijek neprestano razmišljam o tragediji koju sam doživjela tih dana. Zahtijevam da se razjasni zašto je umrlo moje dijete”, ispričala je žena koju su mediji nazvali Anna. Prošla su dva tjedna od tragedije u Bolnici Sandro Pertini. Anna ne može izgovoriti više od tri riječi a da je ne preplave suze. Mješavina ljutnje i boli prati mladu ženu koja živi s obitelji na periferiji Rima. Dok pravosuđe i policija provode istragu kako bi utvrdili kakva je odgovornost zdravstvene ustanove za smrt djeteta koje je Anna bila upravo rodila te koje se ugušilo u noći između 7. i 8. siječnja u rimskoj bolnici, majka – pomoću svog odvjetnika Alessandra Palombija, pristaje odgovoriti na neka pitanja novinara lista  Il Corriere della Sera.“Još uvijek sam bila jako umorna, prilično iscrpljena porodom, nakon 17 sati trudova, 5. siječnja. Dan prije sam ušla u bolnicu, izabrali smo Bolnicu Sandro Pertini jer  sam se i sama  tu rodila. Dvije noći, onu nakon poroda i onu poslije, uspjela sam s poteškoćama držati dijete u rukama. Bila sam preopterećena, umorna, zamolila sam medicinske sestre za pomoć, zamolila ih da ga preuzmu barem na neko vrijeme, ali svaki put su mi odgovorile da ga ne mogu odvesti u drugu prostoriju za novorođenčad. Isto se dogodilo u subotu navečer. Zapravo, osjećala sam se gore nego prethodnih dana. Opet sam tražila da uzmu bebu, ali nisu htjele. Dvije noći sam izdržala, no zadnju noć sam bila vrlo umorna. “Ne možemo ga preuzeti”, rečeno mi je još jednom.


Na pitanje novinara je li dijete bilo zdravo do tog trenutka, majka odgovara da je novorođenče bilo potpuno zdravo i težilo je više od tri kilograma.


“Medicinske sestre su mi savjetovale u kojem položaju da dojim dijete, ali osim što sam bila vrlo umorna na ruci mi je bila kanila. Teško sam se pomicala. Tada sam zaspala, jednostavno više nisam izdržala. Od tog trenutka ne sjećam se ničega”, kaže majka.


“Odjednom usred noći probudile su me medicinske sestre: dijete više nije bilo sa mnom u krevetu. Bez riječi, natjerale su me da ustanem i odvele me u obližnju sobu: tamo su me obavijestile da je beba mrtva. Ne sjećam se da je psiholog bio prisutan, niti da su mi dali podrobnije objašnjenje. Nisu mi rekle kako se to dogodilo. U tom trenutku nisam ništa razumjela, cijeli moj svijet se srušio. Možda sam se čak i onesvijestila.”


“Polako sam shvatila što se zapravo dogodilo. Nisam se sjećala ničeg. Ne razumijem kako se tako nešto moglo dogoditi: tri noći zaredom tražila sam pomoć medicinskog osoblja, ali nisu mi htjeli pomoći. Dva dana kasnije, 10. siječnja, dobila sam otpusno pismo i otišla kući. Sada zahtijevam pravdu”, ispričala je majka.Tridesetogodišnja Anna i njezin 36-godišnji partner – koje tužitelji još nisu saslušali – i drugi članovi obitelji još nisu podnijeli prijavu. “Ovaj korak još nije poduzet – objašnjava odvjetnik Palombi – jer je u stvarnosti istraga pokrenuta po službenoj dužnosti. Imamo najveće povjerenje u rad sudaca”. Tužitelj je otvorio istragu protiv nepoznatih osoba zbog ubojstva iz nehaja, a agenti policijske postaje Sant’Ippolito otišli su u bolnicu Sandro Pertini u poslijepodnevnim satima 8. siječnja: pribavili su medicinsku dokumentaciju djeteta i majke (negativni na uzimanje lijekova) te popisali tko je od liječnika i sestara bio u smjenama na odjelu za ginekologiju i opstetriciju od 4. do 8. siječnja.