Talijani objavili rezultate

Detaljna analiza podataka o umrlima: Čak 75 posto umrlih ranije je patilo od visokog tlaka. Gotovo svi su patili od drugih bolesti

P. N.

foto: PIAZZAPULITA/Reuters TV

foto: PIAZZAPULITA/Reuters TV

Istraživanje je obuhvatilo detaljnu analizu povijesti bolesti uzorka od 18 posto umrlih pacijenata. Samo troje među njima nije ranije imalo nikakvu bolest, a gotovo polovica njih imala je najmanje tri bolesti. Jedna četvrtina umrlih imala je jednu ili dvije bolesti prije zaraze koronom.Više od 99 posto osoba koje su u Italiji preminule zbog posljedica zaraze koronavirusom već je ranije bolovalo od neke bolesti. Riječ je o podacima iz nove studije, koji su objavljeni u Italiji. Podsjetimo, u Italiji je zbog posljedica zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata umrlo 475 ljudi, a ukupno je koronavirus “pokosio” 2.978 života.


Istraživanje je obuhvatilo detaljnu analizu povijesti bolesti na uzorku od 18 posto od ukupnog broja umrlih pacijenata. Samo troje među njima nije ranije imalo nikakvu bolest, a gotovo polovica njih imala je najmanje tri bolesti. Jedna četvrtina umrlih imala je jednu ili dvije bolesti prije zaraze koronom.


Čak 75 posto umrlih ranije je patilo od visokog tlaka, trećina njih je imala bolesti srca, 35 posto ih je imalo dijabetes.
Prosječna dob umrlih je 79,5 godina, a prosječna dob zaraženih – 63 godine.


Najmlađi koji je umirali od korone nisu dočekali četrdesetu, ali svi takvi pacijenti već ranije su bili ozbiljno bolesni.


Detaljnu analizu podataka o umrlim pacijentima talijanski stručnjaci su proveli kako bi eventualno prikupili nonva saznanja o virusu koji je Italiju zavio u crno.


– Do sada neviđena karantena u kojoj se nalaze Talijani i Talijanke mogla bi biti i produžena, ukoliko e broj novozaraženih ne počne smanjivati, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte.


U Italiji je, podsjetimo, na snazi zabrana rada svim ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima, osim najnužnijih, a ne rade, dakako, niti škole i fakulteti. Od sutra će pod sličnim mjerama biti i Hrvatska.