Salvini slavi

Desnica u Italiji progurala strože kazne onima koji spašavaju migrante na moru

Hina

REUTERS

REUTERSTalijanski Senat u ponedjeljak je izglasao vladinu uredbu o oštrijim sankcijama humanitarnim brodovima koji spašavaju migrante na moru, što je pobjeda ministra vanjskih poslova Mattea Salvinija i njegove krajnje desne stranke Lige. 


Vladajuću koaliciju Lige i antiestablišmentskog Pokreta 5 zvijezda potresali su unutarnji sukobi posljednjih tjedana, ali je ipak prikupila 160 glasova, dok ih je 57 bilo protiv. Došlo bi do raspada koalicije da prijedlog nije prošao. 


Uredbom, koju je napisao Salvini, postrožuju se sankcije humanitarnim brodovima koji prevoze migrante u Sredozemnom moru do Italije. 
Uredba je već prošla u donjem domu parlamenta i sada prelazi u zakon tek dva dana prije nego što parlament u srijedu prekida rad zbog ljetnog odmora. 


Neki političari Pokreta 5 zvijezda izrazili su suzdržanost zbog te uredbe, a neki je nisu ni podržali na glasanju u ponedjeljak. 


Uredba predviđa povećanje maksimalne novčane kazne za brodove koji ulaze u talijanske vode bez odobrenja na milijun eura s prethodnih 50.000 eura.


Također predviđa uhićenje kapetana koji ignoriraju naredbe da se drže podalje i poziva pomorske vlasti da automatski zaplijene njihove brodove.


Popularnost Salvinija uzdigla se zahvaljujući njegovu beskompromisnom stajalištu protiv migranata. 


Prema anketi agencije Winpoll, objavljenoj u petak u poslovnom dnevniku Il Sole 24 ore, Ligu podržava 39 posto građana. Time je postala najpopularnija stranka u zemlji što je više nego dvostruko bolji rezultat u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore.