SAD

Demokrati čekaju “super utorak”, a dio ih strahuje od pobjede ljevice: Je li Sanders zaista najjači kandidat?

Hina

Reuters

Reuters

»Želimo imati budućnost. Umjerene promjene jednostavno neće biti dovoljne kada je riječ o klimatskim promjenama, trebamo nešto veće«, rekao je Mukheyra Khan, student na koledžu u sjevernoj Virginiji.Demokratski predizbori u utorak ulaze u važnu fazu jer će glasanjem u nizu saveznih država biti dodijeljena trećina delegata, no umjereno krilo stranke je podijeljeno pa bi ljevica mogla zabilježiti pobjede.


Na tzv. »super utorak«, predizbori koji se održavaju u 16 saveznih država i jurisdikcija, od Mainea na sjeveroistoku preko Alabame na jugu sve do Kalifornije na zapadu, dat će jasniju sliku o tome što birači širom zemlje misle o demokratskim kandidatima. No siguran favorit možda se još neće iskristalizirati.


Ljevičarski senator Bernie Sanders (78) za sada vodi po broju osvojenih delegata, premda su glasale tek tri savezne države, no još nije izvjesno da će osvojiti jasnu većinu, iako neke ankete to prognoziraju.
Bivši potpredsjednik Joe Biden (77), za kojeg su mnogi očekivali da će izbiti na vrh, loše je prošao na prva dva glasanja, ali bi u subotu mogao pobijediti u Južnoj Karolini, gdje ima veliku potporu među Afroamerikancima koji čine većinu demokrata u toj državi.


Super utorak bit će i prvi pravi test za milijardera Mikea Bloomberga, bivšeg gradonačelnika New Yorka, koji je uložio pola milijarde dolara vlastitog novca u utrku. On nije sudjelovao na prvim predizborima.


Neuspjeh bilo kojeg od sedmero ozbiljnih kandidata da si osigura put prema pobjedi, odnosno da osvoji polovicu od ukupno 3979 delegata do kraja sezone predizbora, čini poziciju lijevog centra stranke kompliciranom i znači da će se nastaviti interne borbe. To bi pritom stranci moglo otežati i vođenje kampanje protiv aktualnog predsjednika Donalda Trumpa.


Pozivi da umjereni kandidati odustanu i otvore put samo jednom centristu da se probije ispred Sandersa do sada nisu naišli na razumijevanje.


Najgori ishod je neriješena konvencija, odnosno da do glavne konvencije stranke u Milwaukeeu u srpnju nijedan kandidat ne uspije osigurati većinu delegata. Tada bi unutarstranačke borbe mogle postati doista ružne.


Prioritet srušiti Trumpa


Demokratski birači često govore da im je prioritet riješiti se Trumpa.


No, neki u centru, posebice stariji birači, govore da će za Sandersa morati glasati začepljena nosa.


»Zabrinjava me rezultat izbora u studenom«, kazala je Sue Bogert, umirovljenica i samozvana ortodoksna demokratkinja.


»Mislim da Bernie nije naš najjači kandidat protiv Trumpa. Ali glasala bih za bilo kojeg demokrata.«


Sandersov utjecaj u stranci je značajan, posebno među mlađim biračima. Njegovo zagovaranje univerzalne zdravstvene skrbi i besplatnog studiranja na državnim sveučilištima, kao i proradničke poruke i fokus na klimatske promjene promijenili su dinamiku u stranci.


Ainsley Fox (18), koja podržava bivšeg gradonačelnika Petea Buttigiega (38), priznaje da je privlače Sandersove ideje, ali misli da je vjerojatnije da bi njezin kandidat doista i proveo reforme, primjerice proširio zdravstveno osiguranje na veći broj ljudi.


»Prave razlike nisu u ciljevima, nego kako ih ostvariti«, kazala je na skupu u Virginiji, dodajući da je privlači i otvorenost centrističkog kandidata o njegovoj kršćanskoj vjeri.


Njezin prijatelj Zach Zaborowski rekao je da njegova obitelj pretežito podržava Trumpa i posebno je nervozna zbog Sandersova socijalizma. On misli da bi umjereni kandidat imao veće izglede pridobiti neodlučne birače da glasaju za demokrate na općim izborima.


»Pete je kandidat koji ujedinjuje. Ne trebamo više podjela nakon Trumpa«, rekao je.


Joseph Brecht (21) iz New Jerseyja i dalje je registrirani republikanac, ali glasao bi za Buttigiega ili možda nekog drugog umjerenog kandidata, jer ga je odbila Trumpova politika pritvaranja djece imigranata na granici prošle godine.


»Ne bih glasao za Bernieja«, rekao je, objasnivši da ne bi skretao toliko ulijevo koliko god da ga je Trump »razljutio«.


Sandersove pristaše s druge strane kritiziraju umjerene kandidate tvrdeći da njihovi prijedlozi za zdravstvo, imigraciju i klimatske promjene jednostavno neće riješiti problem.


»Želimo imati budućnost. Umjerene promjene jednostavno neće biti dovoljne kada je riječ o klimatskim promjenama, trebamo nešto veće«, rekao je Mukheyra Khan, student na koledžu u sjevernoj Virginiji.


Mnogi studenti ističu da su njihovi dugovi za studiranje zapanjujući i da bi ih mogli pratiti cijeli život, a žive i u strahu od troškova za liječenje u privatiziranom američkom zdravstvu.


Ali čak i jedan od Sandersovih najvećih pristaša, John Sherman, 19-godišnji aktivist koji aktivno lobira za svojeg kandidata, obilazeći birače od vrata do vrata i organizirajući dobrovoljce, priznaje da to nije laka bitka, posebno među starijima.


»Puno je lakše razgovarati s mladima i studentima o Bernieju. Zaista nije lako razgovarati sa starijim ljudima koji su zabrinuti zbog socijalizma«, rekao je.