Kibernetički napad

Dan nakon Papinih izjava, ruski hakeri srušili internetske stranice Vatikana

Hina

Foto: iStock

Foto: iStock

Ovaj navodni računalni napad dolazi dan nakon oštrih reakcija Rusije, koja je izrazila svoje "ogorčenje" nakon izjava pape FranjeVatikanska internetska stranica bila je u srijedu navečer nedostupna nakon “abnormalnih pokušaja pristupa”, objavila je tiskovna služba Svete Stolice, a po riječima ukrajinskog veleposlanika, riječ je o ruskom kibernetičkom napadu.


“Tehnička istraga bila je u tijeku (krajem dana) zbog neuobičajenih pokušaja pristupa stranici”, rekao je za francusku agenciju AFP direktor vatikanske službe za tisak Matteo Bruni.


U srijedu poslijepodne nekoliko je vatikanskih web stranica bilo izvan mreže nekoliko sati, a službena web stranica vatican.va još je bila nedostupna do sredine večeri.
Ovaj navodni računalni napad dolazi dan nakon oštrih reakcija Rusije, koja je izrazila svoje “ogorčenje” nakon izjava pape Franje o navodnoj ulozi ruskih etničkih manjina u sukobu u Ukrajini.


U intervjuu koji je u ponedjeljak objavio američki isusovački časopis America, Papa je govorio o “okrutnosti” s kojom se Ukrajina suočava s ruskom ofenzivom, posebno ukazujući na Čečene i Burjate.


“Ruski teroristi danas diraju stranice države Vatikan: mnoge web stranice različitih struktura rimske kurije postale su nedostupne!”, objavio je ukrajinski veleposlanik u Vatikanu, Andrii Juraš.


“Ruski hakeri ponovno pokazuju pravo lice ruske politike”, dodao je, rekavši da je to “odgovor na najnovije izjave” Pape.